Scan Baby

Salam mommy semua?,nak tanye..Saya dah 21hari lewat period,masa 4 hari lewat tu saya ada chek UPT waktu subuh,memang positif. Line pun terang sangat. Ikutkan sekarang saya dah 7 week,cuma saya belum g klinik untuk wat double confrm dengan doc dan belum scan lagi. Sb masa bulan 2 tu saya pernah keguguran 10 week,dimana doc scan ada kantung jew baby xde.sedih sangat2 masa tu. Sekarang ni,saya nak tanya,perlu tak saya tunggu kandungan saya 9week or 10week baru g klinik untuk scan dan terus buat buku pink. Tp saya sekarang memang setiap hari makan asid folic.

10 Balas

Sy dpt tau positif sy g klinik swasta minta ubat kuatkan rahim sbb sy penah gugur tahun lepas 5 week..mengandungan kali ni sy jln byk skit perut n mis v sakit.. sy minta ubat time tu doc tak suggest utk scan sbb baru nak masuk 4+ week. 2 hari lepas sy makan cempedak 4 ulas mlm tu perut sy kejang, esoknya sy g klinik yg sama..doc kata dah 6 week boleh scan. Scan alhamdulillah nampak baby kecik je.. husband senyum je..

Waalaikumusalam, boleh sbb awk ada sebab. Nnti bgth sebab kepada nurse dan masa minggu ke 8 tu boleh scan 2D di klinik swasta yg paling murah. Mcm di Klang, saya prefer Klinik Aminah hanya RM40. Famous Klinik Medivion (sory kalau slah eja) RM50 untuk scan dan report. Selewatnya pada 12 minggu. Tahniah dan sentiasalah doa kepada Pencipta kita. 💝

Buka buku pink before or by 12week. So sis dah 9/10weeks dah boleh pegi buka buku lah. Utk scan, boleh pegi mana2 klinik swasta. Sy fhm situasi sis sbb my first pregnancy pun miscarriage.. Jgn stress2 sgt.. Ok je tu..

Sy pun ada history mc. 2nd pregnancy, masa 5w g scan dah. 7w scan lg since ada spotting. Doc bg ubat kuat rahim. Then masa 9w repeat scan. Alhamdulillah ok. 11w buka buku hehe.

4y ago

Dekat swasta ke dekat kk..

G je klinik..sy pon pnh kgguran 7w.g klinik 9w6d dpt buat buku trus

Gi je klinik. Org yg ade history mc kena confirm cepat2

Saya pun cam tu juga sekarang saya sepatut nye 10 week. Tdi saya g scan doc ckp baby x de kat kandungan.. Masa saya chek tu ari tanggal 13 bulan 9...

gi klinik je.. mana tau doc suggest ubat kuat rahim ke

Asid folic

Tapi saya masih minum asid folid