Mual teruk

Salam mommy semua.. nak tanye pendapat.. sy pregnant 10weeks.. tp since 8w kerap muntah tak kire makan apepun.. alahan nasi mmg tak boleh masuk lgsg.. nk tanye, ade ke idea pape utk dimakan supaye baby dpt protein or zat since semua yg masuk perut semua keluar balik..

2 Balas

wsalam puan, cari pengganti nasi. mee/pasta/bihun dll. banyakkan try & error. makan dalam kuantiti yg sedikit, tapi kerap. makan buah-buahan, air kosong tu boleh campur sedikit lemon/lime. kalau masih takboleh, disarankan consult doc utk ubat tahan muntah. risau boleh jadi dehydrated.

12mo ago

faham tu, puan. biasa la nak cari yg kena dengan selera kita time alahan ni mmg sedikit susah. 🥹 takpe puan cuba dahulu ya. sama sama

Sis ada makan ubat tahan muntah sebelum makan? Kalau tkde boleh ke klinik consult dgn doktor. Dpt membantu sikit..

12mo ago

Aah sis. Sy pun mcmtu. Dia macam muntahkan ape yg ptt lepas makan ubat tu. 😂 Lepastu baru boleh makan dan tak muntah semula makanan tu.