mual sepanjang hari

hi everyone. sy sedang mengandung 8weeks. sejak dr dapat tahu pregnant smpi skrg , sy dpt mual yg sgt teruk. xlalu nk makan sampai tgk makanan pun rs mcm nk muntah..tp sy paksa juga kadang2 sbb risau xde tenaga. ade x yg blh beri idea apa lg yg blh sy cuba utk atleast dpt makan tanpa rs mual.#mommybuntu

10 Balas

sy 17week still ad mual lg..and mlt ni still nk mludah je sbb air liur pahit..ad time dia akan mnth..bila tlmpau penat mmg mnth byk sgt..tp tula bila mual rasa nk mkn mnis and masam..so sy time mual truk sy mkn megi hari2..tp skrg dh kurgkn sikit sbb boleh trima nsi ..

Sama mcm sy.. sy hanya makan mknn yang tekak boleh terima je. Mcm sy dulu makan subway. Sbb freshh. Lagi satu jgn bg perut kosong. Kalau boleh jgn skip breakfast/lunch tgh hari. Perut kosong boleh buat mual btambah kuat sbb angin naik ke dada... vitamins jgn skip yaa 😊

3y ago

Betul.. Jgn skip breakfast.. Kalau blh breakfast awal

same la kite sis. sy dh 10w2d mual muntah ade lagi. sampai xlalu makan. makan buah betik jambu batu, milo, air putih je. manis² xbole masuk. janji sis makan buah n air bnyak. insyaallah ade tenaga.

thanks semua for the advices. skrg sy dh 24weeks, tibe2 berat naik mendadak pula..😩 xpasal2 kne appt check bp n urine selang sehari di kk. ntah la ape yg sy dh makan tibe2 berat naik xigt diri..

3y ago

takpe sis. kalau check2 nnt takde apa2. sis kawal makan je. kurangkan manis2. makan mknn berkhasiat. sy time pregnant pun asyik nk mkn je.

Try makan bubur... sy memula pun sama tak lalu makan. Makan bubur je janji isi perut. Skrg dah 11week hari hari nak spagetti 😂 masih tak lalu makan nasi.

Mknlah buah-buahan, salad ke kekacang ke dried fruits ke oats ke nestum ke ? Haa kan byk dh tuh. Boleh google mknan2 yg boleh hilangkan rasa mual tuh

sy pun mcm tu jgk sis...smpai berat sy 1mggu 1kg trun..tpi skarang skrng sy prgnant msuk 7bln alhamdulillah dh blh start mkn dh wlaupun skit2

sye pn sme mual mlut berair smpy beberapa buln..now 5bln lbh mual ade skit2 ja..sll pning dh mula tido sush

Sy pon masa first trim mmg tk boleh mkn .. bau je konfirm muntah .. sy just minum susu , mkn roti n buah je ..

sis makan buah delima,minum nestum,badam, Pisang berangan klau nasi tak boleh masuk ganti dgn roti.