31week mengidam nenas

Salam mommies..sy dah 31week skrg ank no.2..blh ke x ye nk mkn nenas? Masih risau laa nk mkn tp duk berair mulut nak ngadap..sblm preggy dulu mmg selalu lepas mkn nenas je mmg akan period selang 2,3hari..skrg tgk org jual nenas tepi jalan terus pejam mata je..hmm..

9 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Saya tak berani makan nenas. Tapi kalau dah mengidam makan jela sepotong ye sis. Doa dulu moga takde pape… Moga menjadi khasiat dalam badan. InshaAllah takde pape 🥰 Risau pulak kalau tak dpt makan nnti baby ngences mcm kakak saya 😂 Tak dpt dlm perut bila keluar dr perut meleleh je air liur. Suap kan sikit baru berhenti meleleh😅

Baca lagi

Ade tanya doctor katanya kalau dah trimester 2-3 blh je mkan tp jgan berlebihan la.. sbab neneas ade khasiatnya juga. Cuma kalau trimester pertama kena elak dlu sbab masi baru.. 31w tu blh je mkan sis tp jgan mkan x ingat dunia pulak.

bagi saya, nenas tu tak ada masalah. saya pun pernah makan masa kandungan 30 minggu. tapi jangan makan banyak sangat. makan dalam 1 2 ketul dah untuk 1 masa. bukan sebab nenas ni tajam. takut asid naik..

aik sy X tau pula tdk blh MKN ke nanas..sy 13w dah MKN skrg dah 28w masih juga MKN nanas tp jarang2 lah MKN TDK juga pelampau MKN yg sederhana saja..

boleh je sis....sy pun makan nenas kandung 26weeks, kdg tiap minggu masak cmpur ayam ...skrng dh 32weeks....tapi jng lh banyak sngt yerr...

VIP Member

Sy dari awal 1st trim dah makan nenas. Tiap bulan ada makan nenas. Kalau badan tak ada alahan, boleh je makan. Yg penting moderate intake.

Nenas bagus bnyak khasiat, tapi jangan la mkan bnyak. Klu mengidam makan je sepotong dua x salh pun

sy masa 29w 3d ada mkn tp dlm 2,3 ketul mcm tu.. sy buat acar bawang cmpur dgn timun..

sya mkan je sis...dari kndunfan 28minggu...tpi nenas yg manis ja n masak sngat...