Cek BSP hari-hari

Salam mommies, Nak tanya pendapat mommies. Saya baru balik dari appointment doktor pakar harini dekat KKIA. Saya GDM on Diet Control. Semalam gula saya naik sikit jadi 7.4 untuk 2 jam lepas dinner. Sebab 2 minggu lepas memang tak ambik gula langsung so gula drop jadi 3.7 untuk 2 jam lepas lunch. Jadi masa buat bsp semalam saya tak control sangat sebab memang lapar sangat petang tu. Nak pulak, kita baru balik kerja petang, terkejar nak makan dinner sebab nurse tak bagi lambat sangat buat bsp.#firstmom So harini bila jumpa nurse, dia bising sikit sebab naik. Bila jumpa doktor pakar pulak tiba-tiba dia suruh saya buat bsp tiap hari selama seminggu. Sehari kena cucuk 4 kali. Lepas jumpa doktor pakar, jumpa balik nurse, nurse pon terkejut doktor bagi arahan macam tu. Nirse pon terkejut, inikan saya yang kena buat tu. Memang sedih sangat sebab saya ni takut sakit sikit. Tak pernah lagi saya cucuk jari sendiri. Biasa suruh orang lain buatkan. Ada tak mommies luar sana kena macam saya?

17 Balas

Saya dari awal pregnant dr detect ada kencing manis terus on ubat n insulin. Mula2 seminggu sekali je dr nak pantau tapi gula masih tak cantik. Start minggu ke 10@11 setiap satu minggu app dgn kk sehari tu full kena buat bsp. Mmg sakit haha. Lagi2 jumpa pakar dietry dia ckp kita ni tak jaga makan boleh bunuh anak dlm kandungan. Dia ckp kita ni nak bunuh ke apa semua. Mmg down gila. Start masuk second trismiater jumpa pakar kat hosp pulak dia suruh kita buat hari2 sekali. By staged, mmg penat nak jaga makan lagi dgn makan ubat insulin semua down jugak time ni nasib suami ada selalu bagi sokongan. Start masuk third trismister saya bnyak langgar sikit gula mmg tak cantik tapi kadang rasa penat. Lapar yg teramat pon satu hal. Harap sngt lepas bersalin gula saya ok tak cont cucuk. Semoga sis terus kuat dan bersabar. Buat je apa dr suruh sbb diaorg lagi tahu risiko kat kandungan kalau gula tinggi mencanak. Mmg bahaya untuk baby. Semoga baby dlm kandungan kita selamat semua yee💕 tc n good luck sis 💪🏻

3d ago

Faham. Saya pon lepas doktor bagitahu semalam rasa nak nangis terus dekat situ. Tapi tahan jugak. Memang menguji jugak benda macam ni. Sebab bila baby makin besar, rasa macam makin kerap lapar. Makan kacang untuk snack tu rasa macam tak kenyang langsung. Takpelah, saya cuba yg terbaik. Semoga kita sama-sama kuat💪💪

Officemate saya ada yg jenis mcm sis kena buat every day sebab spike. Saya pun gdm on dc & doctor tak bg terlalu jaga makan sbb time saya terlalu jaga tu berat drop. So saya makan je apa saya nk makan berpada2. Pernah juga saya dinner kt hotel sbb ada kursus mmg mcm2 saya bantai time tu lepas gian tp bila check 5 lebih je. Officemate saya pulak bila dia bantai makan boleh sampai 7 lebih. So atas badan masing2 kot, mmg jenis kawan saya gitu tp dia redha kena buat hari2 sbb doctor kata dia mungkin akan spike lagi if tak jaga makan & doctor akan tukar ubat/insulin. Drpd takut jarum terus tak takut tp kesian habis jari dia. Nk taknak kena buat juga sbb jenis dia kalau tak jaga cepat naik, kalau tak control bahaya baby boleh stress dlm kandungan tp tetap juga ada masanya dia tak jaga. Yela org pregnant kan mulut cpt kecur. And yg sedihnya baby dia lahir tak cukup bulan kena duduk incubator 2 bulan

2d ago

saya dlu sebelum dr decide bg ubat dia tgk bacaan saya tiap pg selama buat bsp ada pen merah baru dieorg tukar ubat dari sebijik ke 2 biji. skrg preggy ke2 masih on diet control lagi tp x pnh dgr yg daily tu klo lah daily mmng hari2 nges lah sbb tkot jarum. saya mggu nie buat bsp mggu dpan kne buat yg hb low tu pon nk nges da 😭

Saya pn gdm, alhmdulillah doc suruh kekalkn buat bsp sebulan skli, jumpa doc , doc tanya pagi lunch ptg mlm mkn apa, saya ckp pagi saya mkn oat susu low fat, lunch suku separuh sayur mmng bnyk saya ambk, ptg oat susu dgn 2 keping biskut mlm minum air kosong banyak, lps bsp saya mkn mcm biasa tpi kwl portion , cut gula tu takdak sgt tapi msa nk dkt tarikh bsp mmng saya cut betul² sugar . Nasi makan macam biasa tapi satu senduk ja . Doc kk sini pn suka kalau patient dia ada mesin gluco tu sndiri dkt rumah .

2d ago

Gluco navi

Ikut je cakap doktor 😊 saya tak pernah buat hari-hari.. seminggu sekali je sampai beranak😎 masuk trimester ketiga terus kena on ubat sebab bacaan lepas makan malam spike 😂 masa tu mak mentua bagi saya makan roti canai 2 keping haha memang spike la haha jadi doktor suruh makan ubat dan bsp terkawal balik... sampai beranak.. cuma bila dah on ubat saya kena beranak awal, baby pun dah terlalu besar huhu jangan risau k enjoy je.. Lepas beranak alhamdulillah saya takde kencing manis..

2d ago

Ya lain cara.. ada doktor yg suruh saya double dose ubat ada yang tak suruh pun.. saya ikut yg double dose and mmg bsp terkawal.. Saya emergency cser 😅 terlalu penat nak teran last2 kena toreh jugak haha and memang baby besar.. 3.55kg

sy 1st time gdm d/c,pkar ade jg bgtau sy..sy xsruh pn puase,sy nk awk jg mkan je..bile sy jupe nurse,nurse ckp kne puase..jd sy binggung knapa brcangah antara 2 tu . jd sy ikt diri sndiri,sy mkn xbyk tp kerap,katekan..kul12 nk bsp,last mkn pkul10 ke 10 suku mcm tu.. alhamdulillah,rsult sy plg tggi pn 6.5(tu pn lps ambk roti canai) sis beli mesin die jela,buat sndiri..hr tu sy pn takut,buat² brani alhamdulillah sume baik² je .

Saya pun kena juga, sis. Sebab ada history PCOS, Dr suruh minum air gula seawal 12 minggu, dah sangkut borderline. Lepas tu kena cucuk 4 kali sehari selama 1 minggu dan KKIA review. Dr advise diet dan monitor dulu nak ambil ubat ke tak. Lepas tu, hanya kena buat BSP sehari sebelum check up je. 4 kali cucuk. Stay strong, sis. Dia orang memang nak jaga your baby je walaupun cara KKIA tu keras sikit. 😃

2d ago

Yang saya dengar memang the first time lepas sangkut kena buat profile selama 1 minggu untuk monitor diet, tengok bila gula naik dan turun etc. Selepas tu hanya kena monitor sehari sebelum setiap check up. KK akan sarankan join Dietitian class, very helpful too. Thanks, sis. 🩷 Semoga baby kita semua sihat walafiat. 😃

sebenarnya gdm ni dia pembawakkan, kalau u diet bagai nak rak pun dia takkan terkawal kadang kadang. just enjoy your pregnancy. saya gdm dari makan ubat sampai insulin. i da cuba control makan but same juga. jangan stress stress, dia nak bising ke apa ke u buat tak dengar je janji u cut sugar, jangan eat nasi bergunung.

2h ago

saya setiap kali lusa nak jumpa doc da check bsp untuk record masuk dalam buku pink. bila kena gdm ni tiap minggu kena jumpa doc, stick sugar blood tu dala mahal. awak enjoy jela yang journey awak mengandung ni hahaha tak boleh nak elak. doc bebel ke apa buat pekak je cakap je awak da control

1. Saya tak hamil pun, pernah cek BSP daily sebab nak kawal bacaan gula. Saya ada sejarah GDM. Selepas bersalin, saya ada simptom diabetes, selalu haus, kerap kencing, berat turun mendadak, kulit kering, kaki kebas.

2d ago

Bila dah biasa buat BSP daily, OK je nanti. Bagi yg kawal gula, memang buat BSP daily tak kisah samada hamil atau tidak.

setahu saya once bacaan bsp ada yg merah kena buat bsp seminggu sekali je. terkejut juga bila sis kata kena buat setiap hari. mungkin doktor nak sis pantau dan take note makanan apa yg buat sis hypo dan spike gula

2d ago

ye sis kadang2 nurse pun x expected apa yang doc nak buat dkt patient ..

kalau jumpa dr memang kena mcm tu...sya pon sis..kena tiap2 hari sampai beranak...gdm saya x de masalah.saya jumpa sbb nurse kata uri saya dekst bawah...tp saya ikot je..ap yg terbaik utk baby