DCDA Twin / Kembar Tak Seiras

Salam mommies, siapa ad pengalaman lahirkan anak kembar tak seiras? Yg baby 2 kantung 2 uri. Boleh ke usaha bagi dapat lahir normal? Huhu saya takut sgt nk czer. Lgpun sy first mom jd nak sgt rasa sakit lahir normal 😢#firstbaby #ingintahu #seriusnanya #firstmom #bantusharing

17 Balas

Hi sis. Nie pengalaman adik sy. Dia lahir kan twin girl seiras. Mak sy suruh czer sebab risau. Nak teran 2 ORG. Tp dia nak normal. So dia try normal. Keluar je sorang, baby Lg sorang dlm perut berpusing. Maybe tetiba dia rasa ada ruang kan, selama neh duk berhimpit 2 ORG. Hehe. Doct seluk tangan ya, nak pusing baby Lg sorang dlm perut. Sampai sudah Xboleh. Dia kata tuhan je tau sakit macam mana kene seluk tangan. Lastly twin ke 2 kene emergency czer sebab Xboleh pusing. Bila macam tu dia kata nyesal xikut cakap mak czer je. Senang 1 luka je nak jaga. Nie dia kene jaga luka atas bawah. Seksa betul. Dengan anak 2 ORG nak menyusu 😌 sy nengok pun sakit. Sy bukan nak takut kan sis. Tp klau czer Lg OK czer jelaa.. Sebab kita xtau apa jd masa process bersalin tu kan. Sy anak 1st czer. Anak kedua normal, bukak 10 cm Xturun2 baby. 10 jam dlm LR. Sakit kene seluk sakit contraction Lg. Last2 kene emergency czer jugak sebab jantung baby dah lemah. Sakit atas bawah jugak. Hahaha.

5mo ago

Ya sis. Sebab 40 tu sy kene paksa bersalin sebab gdm. Baby xturun pun lg & xde tanda2 nak bersalin. Sy kene induce. Hehe.. 10cm nurse & doct sibuk suh push jugak syg kan dah 10 cm dia kata. Tp dia xtau sakit kita yg rasa dah 10 jam contraction kuat 😂😂 habis ngan doct2 kene trajang hahahah

Dr memang akan suruh try normal dulu sis kalau keadaan mengizinkan. Bukan terus suruh czer 😊 tapi biasanya lah, kenalan2 saya yang pregnant twin ni memang try normal tapi berakhir dengan czer juga 😅 jangan takut kalu kena czer sis. Saya 2 kali czer. Alhamdulillah Allah mudahkan. Sis banyakkan cari info pasal persediaan untuk bersalin normal atau czer, cara penjagaan selepas bersalin. InshaAllah ok je. Dua2 kali saya bersalin luka czer saya kering dalam masa 2 minggu je. So takde lah nightmare sangat kalau czer. Hihi.

Sis duduk negeri mana ye? sy dcda twin... umur dh 37 thn masa bersalin, anak first, gdm, berat babies besar.. tp sy beranak normal.. semua doktor yg sy tanya include hosp swasta semua ckp kene czer.. tp akhirnya sy pilih doktor tokha dekat hosp regency specialist masai,johor.. ramai yg xnak czer, pilih dia utk beranak normal.. anak dah 5 bulan dah skang.. salah sorang twin baby songsang.. tp Allah permudahkan beranak normal masa 38 minggu.. jahit bwh pun x sakit dgn dr tokha tu.. hari ke 2-3 pun dh boleh jalan laju..

lebih baik awak ikot advise doctor dear. semua proses/cara melahirkan baby semua sakit. xde yang tak sakit. siapa cakap dkt awak bersalin normal tak rasa sakit. sakit awak. sebab tu la allah angkat tinggi pengorbanan ibu2 yg nak melahirkan zuriat ni. adik saya 33 cara dia rasa. 1st baby normal. 2nd baby emergency ceaser. dan 3rd baby dia induce ubat. dia cakap dia lebih prefer ceaser. ceaser lagi senang nk jaga dr yg biasa. dan 33 ada sakit dia

5mo ago

Sis, saya anak 1st emergency czer. Ngilu tu depends orang jugak. 6 jam lepas czer baru dibenarkan bangun. Sakitnya hanya Allah yg tahu. Tp jiran katil saya sebabkan baby dia jenis colic (nangis non stop), dia selamba je gerak sana sini macam tak sakit sebab nak handle baby tu. Huhu. Tu kata depends orang tu. Kalau nyilu tu saya sendiri hari ke 10 alhamdulillah dah kurang banyak sakitnya. Apa2 pun sis boleh prepare vitamin c siap2 untuk cepatkan penyembuhan luka czer. Saya consume 1000mg punya huhu. Buah oren sunkist pun makan juga

Ceaser ok je sis. You takkan rasa sakit masa operation tu. Kalau dr dah advise utk ceaser, kena follow la sis sebab dr lagi tau keadaan awak. Ada sebab kenapa dr suggest ceassr. Memang la org cakap nak merasa beranak normal semua tu, belum rezeki awak lagi. Yang penting baby twin and awak selamat melahirkan. Itu je yg penting sis. Lepas ceaser tu je, penjagaan kena tiptop. Dont think too much dear. Next baby awak doakan dapat lahir normal la.

5mo ago

Huhu kann, kalau rezeki ke czer, czer lah jwb ya.. In Shaa Allah next time boleh normal. Twin ni pun tak expect 🤭

masyaAllah bestnya dpt twin..Moga dipermudahkan ye sis. sy baby 1st emergency czer , alhamdulillah mudah lepas kena seluk byk Kali kat bawah sbb try nk bersalin normal mulanya. skg tgh pregnant 2nd baby. 13w blom scan so far , teringin sgt nk twin sbb husband kite Ada twin. selalu doa kot Ada rezeki Kali Ni pregnant twin plak 🤭Mohon doa semua ibu² twin juga ye 🥰🌹

5mo ago

In Shaa Allah, semoga rezeki dpt twin ya siss😍 sy ni pun tak expect twin, sbb sama suami isteri tak ada keturunan kembar huhu, suami ja itu pun sepupu jauh2 bau bacang belah ma dia shj. Ht yg betul2 relate mmg tak ada keturunan kembar. Sy doakan sis n suami dpt kembar jgk nantii 🥰

sy 1x emergency czer.. 1x normal dgn luka episiotomy.. dua2 kne induced.. dua2 rse sakit contraction yg amat sgt.. sakit tu Allah je yg tau.. klu sy lg prefer czer sbb czer bg sy sng nk jge luka tu.. mmg luka tu jgka mse lme still ade rse sakit die.. tp so far sy lg kuat mse bsalin czer dr normal.. jgn tkut czer sis.. jnji baby n ibu slmt n sht..

5mo ago

Baikk awk, tenkiuu atas sharingnya yaa 🥰

sya ada pgalaman lahir baby twin 9 tahun lalu, 2 kantung 2 uri. kandungan twin mmg kena pntau ole pakar dorg akn suggest mana yg terbaik, sya pun lahirkn baby scara czer d sbbkn masa 34 mggu tu tekanan darah tiba2 tinggi, bagi sya mana2 kelahiran pun ok yg penting mother and baby selamat

5mo ago

Ohh fahamm, pastu masa tu babies kna tahan wad lagi kan? Sllunya mcm tu kan twin ni akn lahir tak ckup bulan n kna tahan wad?

its ok sis.. czer ke normal ke yg pentg kesihatan ibu n baby.. 'czer would not make u less mother'... bsyukur je dgn rezeki yg Allah bg.. klu nak jgak merasa normal, next baby insyaaAllah.. jgn stres2 psl cara bsalin yg pentg semua slamat..

5mo ago

In Shaa Allah 🥰 tenkiuuu yaa buat sy rasa lebih baikk sikitt

memang awal2 doktor dah kata kena csec ke sis? kalau sis tak confident, boleh cuba cari 2nd, 3rd opinion. cari hospital/pusat bersalin swasta yang gentle birth-friendly. kalau di kl/selangor, boleh cuba check up di DBM batu caves.

5mo ago

Baikkk awkk, tenkiu sgt2 atas sharingnya😍