Genggam ibu jari

Salam mommies semua. Bby sya bru berusia 5bln 10 hari tapi still genggam ibu jari smpai skrg. Kadang2 je dia akan buka bila genggam sesuatu. Sya nak tau adakah ini normal & ikut perkembangan bby? Sbb skrg bby sya pn blm pndai meniarap lagi

11 Balas

baby saya pun 5bln 11hari. xboleh meniarap lagi. puas dah buat tummy time,exercise. nurse bg tempoh smpai umur 6bln. pasal genggam jari tu. apa sy buat utk bby sy; buka dan urut2,lap2 tapak tangan dia. buka dan biar dia genggm jari saya buka dan selit jari celah jari dia. buka pastu letak tangan dia kat muka saya,muka dia,kain. (bgi dia rasa pelbagai tekstur utk sensori ) bila buka tu lama2 skit. smoga mmbantu. 🥰

4y ago

Tq sis. I'll will try😊

It's okey klau xmeniarap,maybe dia trus merangkak ke apa,sbb kdg baby dia go through trus tnpa meniarap,lpas tuh rjinkn BBY tuk pggng something n bka tgn dia

4y ago

Ow i see. Thanks sis😊

Baby sya start mengensot 5 bln 10 hari. 4 bln dh meniarap, Tapi dia msh menggenggam tangan. Tangan d buka bla pegang botol susu dgn mainan je.

Kalau dia isap jari je tu normal..mcm genggam je tu..better sis bg dia bljar pegang pape supaya blh tgn dia xcersize

Sis pnh cuba x bg baby meniarap,buat tummy time..dia dh bleh angkt kpla ke..kna cuba tiarap kn dia bg kpla & dada dia kuat

4y ago

Msuk 5 bln dh pnah cuba. Skrg dh 5m 22d bby dh start pndai mniarap. Just agak mls nk meniarap except dia xnak d baringkan trs mniarap sndiri & tgh nak pkaikn dia bju😅 mybe bby sya jns yg slow😄

Baby sy sebulan lbh akn buka jari bila dia time mnyusu biasa time dia dh knyng..klau tdo ke suma gngam..

Kena biasakan buka sis baby sy 4bulan 10 hari dah biasa lepas genggam

4y ago

Ok sis tq

Cuba bagi tummy time utk dia masa tgah bangun main2.

Sis masih pakaikan baby sarung tangan ke.

Kene rajin2 bukak kn gengaman tu.....