Brown discharge on off ???

Salam mommies semua . Ada x yg sama mcm sy kluar brown discharge on off . kejap ada kejap xda . 26/9 tu sy da pegi hosp O&G (EPAU) utk scan melalui tvs . doc ckp nmpk yolk sac tp tiada fetal pole . tu kantung bru 6 minggu 6 hari . n doc ckp kalau brown tu xperlu risau katanya . Lagipun sy xda rasa cramp , sakit2 perut pun xda . Brown discharge tu bila lap guna tisu baru nampak ? brown discg. ni start 12/9 tp selang brapa hari lpas tu xda n discg. tu kluar lagi mmg trus g klinik swasta msa tu tp doc pesan kalau drh makin byk cpt2 g emergency . sy monitor hari2 kejap ada kejap xda . n lepas dr hosp 26/9 tu discg. kluar lg sampi sekarang ni x byk n x perlu pakai pad . discharge tu warna coklat gelap hari ni ?sy risau sbb sy xda pengalaman . huhuhu . nurse pesan kalau keluar drh byk bru dtg hosp . next appt. sy 15/10 ni lama lagi ? sy sorang ja ka yg mcm ni ? ??

18 Balas

Salam.. Saya dari awal pregnnt selalu sangat mcm tu.. Kena rest banyak².. Memandangkan time tu kerja..saya terpaksa stop kerja.. Lagipun saya ttc 2tahun lebih.. So, nak sgt kaga elok2 pregnncy ni.. Skrg dah masuk 32weeks.. Alhamdulillah..yg penting bnyak2 doa.. Kena kuat dan positif selalu.. Apa2 better g hosp terus.. Saya ada lebih kurang 7,8 kali jugak ke hosp sebab brown discharge tu on off.. Dh bnyk kali dr pun selalu suspect threatened misscarriage...tp kita kena usaha n doa bnyk2😊

5y ago

Td pg sy kluar drh mcm period . drh merah . skg ni sy kat hosp sbb doc dkt klinik kata perlu cuci sbb baby mcm x develop . hrp2 scan ni nmpk baby 😩 tkut kena d&c

Baru ni sy ade jd jugak 14w pregnant. Mula2 sy call dulu hospital dorg ckp klu kuar fresh blood atau penuh pantyliner baru dtg hospital.. Tp sy takut sgt nak tgu ade fresh blood baru pegi risau dah terlambat takut kandungan xdpt diselamatkan.. So sy pegi jugak hospital doc bg ubat kuat rahim.. Alhamdulillah lepas 2 hari xde dah. Mmg kene bed rest sis.. Sy ni kalau bnyk buat keje nnt sakit pinggang..

5y ago

Mudah mudahan semua ok sis.. Lepas scan tgk baby n heartbeat baru rase lega..

Dulu pun saya ada brown discharge tapi 2 kali ja. Itupun kalau saya betul-betul penat tapi paksa juga nak buat kerja. Memang keluar. Bawa gi pakar, ada polip & lepas dibuang dah tak ada brown discharge. Better sis rehatkan diri sebab awal kandungan ni memang kena jaga betul. If kerap sangat brown discharge nya better gi hospital terus. Saya ritu gi klinik & doc klinik terus refer saya ke hospital.

5y ago

Pada serviks kita. Masa periksa tu doc akan guna mulut itik. Jadi kena bersedia sebab kalau tak tenang, terasa juga doc masuk mulut itik tu dalam lubang faraj. Tarik nafas dan hembus nafas menolong untuk kurangkan rasa tu. Tak payah tunggu janji temu, pergi saja ke hospital & cerita.

Sy pun berpengalaman sama..dh dua kali ke hospital..semalam kua drh fresh..agak byknjuga..tp xde ketulan..perut pun x sakit..sy biar je dlu ni sbb doktor kata kalo klua ketulan n perut rs sakit sgt trus dtg..scan seterusnya lmbat lg ni.. sama dengan puan..15/10..rs risau sgt x terkata..bila nampak drh fresh keluar rs nk nangis..huhu..arini coklat je..xde drh fresh

5y ago

Baru je ckp xde drh fresh, td kua lg byk jugak..sy nak kena g hospital gak la malam ni.. sbb dh cuak sgt..sekurang2ny bila scan dpt tau keadaan sebenar..huhu..nt sy update lg

Kena bedrest selalu sis.. sy pun bulan 5 haritu keguguran mcmni la keluar brown discharge everyday. Mula2 sikit lama2 dia jd bnyk..Keguguran 12 weeks tp baby berhenti membesar time 7 weeks+. Kandungan sgt fragile and lemah masa tu. Dr dh suruh bedrest tp sy selalu buat keje berat2. Xde rezeki..

5y ago

iya sis . Aamiin . In Sha Allah 🙂

sy pernah jd mcm tu. tp lepas pergi specialist kt doc yg rawat masa gugur,dia ckp dia syak ada polip sbb sy bukan gugur sbb rahim lemah.then dia buka bawah guna mulut itik,mmg ada polip..lepas buang polip tu,dah tak ada discharge...btw sy gugur 5mths..sbb leaking. boleh google polip cerviks

5y ago

Baik sis 😊😊

Saya dulu mcm tu jugak... Spotting on off warna koko je.. Cuak jugak.. 4 hari lepas tu xde dah.. So igt ok lah... Next week tu ada balik.. Brown spotting, pastu kluar fresh blood. Lama2 lagi banyak.. Trus ke hsptal Dr cakap dah missed Miscarriage. Tgu janin turun sendiri je..

5y ago

Rasa biasa je.. Tak sakit..pagi dah keluar skit, petang makin banyak. Petang tu baru p hospital. InsyaAllah sis... Doa banyak2... Harap ada rezeki sis.. Jgn stress2 ye..

Kene bedrest sis..sy 2 minggu jugak keluar coklat..hari first keluar drh merah fresh tp sikit je..esoknya keluar coklat smp la 2 minggu lamanya baru hilang..srkg dah 19w..sis jgn buat kerja berat kena byk berehat..sy doakan kndgan sis selamat...doc xbg ubat kuat rahim ke...

5y ago

Aduh 🧐 lama juga ya 2 mggu bru hilang . hrp nya sy mcm tu la juga . risau sgt x pndai hilang2 . doc xda bg ubat kuat rahim pun msa tu , pesan jgn risau ja . mana x risau nya dgn xda pngalaman lg 😂 harini drh tu makin ke wrna coklat gelap , sblm ni coklat muda ja . apapun tq sis doanya . n sis pun semoga dipermudahkan sampai selamat bersalin nnt 😊

Sy baru hari ni kluar brown dschrge. Mungkin shri dua ni sy btul2 penat sangt. Tp sebelm sy tau keluar brown dschrge tdi, sy pg klink buat scan baby. Alhmdulillah baby normal semua. Now 11w6d. Tolong doakan sy dan kndungan sy ye.

5y ago

Ya sis . Mudah mudahan 😊😊

klu sis risau blh jer p check klinik sis..jgn tnggu lama2..wlaupn bkn drah yg kluar tp risau jgk kn nyawa kt dlm prut tu

5y ago

in sha Allah..sy doakn semoga selamat semuanya..take care yer sis..rest bnyk2