Salam mommies, saya nk tanya. Smlm saya pegi check kt klinik swasta skrg saya dah 8w. Masa awal2 checkup 6w tak dgr heartbeat lagi maybe baby masih kecik lagi. Tapi dah 8w check pun tak dgr heartbeat saya dikira missed misscariege ke😭? Brp weeks pengalaman mommies semua boleh dgr heartbeat ya?

9 Balas

macam saya baru2 5/4 scan tak nampak apa2 sebab ne dah 10 week scan dri bawah baru nampak tu pun tak cantik bulat kantung tu..sekali yg 8/4 saya alami pendarahan biasa,saya p hspital dktr scan dri bawah masih sama gitu tak cantik bulat kantung tu..lepas tu saya blik rumah esoknya sya pendarahan macam dtg haid tapi ada darah keluar ketul2 10/4 tu pagi tiba2 keluar 1ketul darah beku besar ibu jari kaki dengan macam kantung,bila saya bawa benda tu p hspital rupanya doktor bilang jatuh dah tak menjadi la tu sebab 10week masih darah beku ja ...mkin bukan rezeki saya kali ne..apapun sis bersabar ja ya mkin bby sis masih kecil lagi tu😊..semoga dipermudahkan segalanya sis..amin🙏🏻🙏🏻

Atas body mmasing yunk ad yg 6week , 7week dah boleh dengar heartbeat baby . sy ni ptutnya dah masuk 10week tapi doktor kata heartbeat baby blom ad lg , sy nk kpastian doktor scan bwah baby baru 7week masih belum dengar heartbeat baby juga . so doktor bg masa 2week untuk tgu heartbeat baby klau takda juga baru jlannya gugur atas body mmasing stangah orang kkadang 13week pun blum tntu dengar heartbeat baby . kita doa sesama yg trbaik untuk baby ye yunk ❤️ .

2y ago

sy dah buat scan dri bwah pun tak dngar jugak heartbeat baby . sy sbenarnya dah 10week lebih tp bila doktor scan dri bwah thu ii kandungan sy baru 7week tu yg doktor suruh tgu lg 2week untuk scan skali lg heartbeat baby . lgpun sy baru dpat tahu atas body mmasing heartbeat baby tu dengar ad awal ad yg lewat . kita ssama doa yg trbaik untuk baby .

Normal 12 minggu bru ade heart beat lebih dr itu mungkin ade complications. Tp ikut ibu masing² paling awal 7 week dah ade. Tp klw ade yg paling awal lg tu sy tak pasti lah. Tp selagi dlm range 7 week to 12 week tu puan jgn terlalu risau yg penting makan folic acid,jaga makanan,jaga diri. klw nk sedapkan hati pergi scan bila da masuk 12 week.... miscarriage bila ade symptom bleeding+ sakit teruk kt rahim mcm senggugut tu bru puan perlu risau

saya scan swasta 7 weeks dr nmpk heartbeat.. scan kerajaan nmpk kantung je.. lgpun mesin scan kerajaan ni doktornya tekan kuat pda rahim tp mesin scan swasta smooth je takde perlu tekan2

Jangan risau puan baby kecik lagi tu. saya 10 weeks baru dengar heartbeat. Masa check 6 weeks dengan 8 weeks tak dengar lagi

2y ago

tu laa sy pun dapat surat doktor suruh pergi cuci . kita ssama tgu 2week kita check skali inshallah heartbeat baby akan ad . lgpun atas body mmasing ad yg 6/7 week dah dngaq heartbeat baby ad yg 9/10 week blom dngar heartbeat baby . inshallah kita sesama doa yg trbaik untuk baby

sy 12 weeks bru ad sis.. jangan risau ya .. fikir yang baik2 saja ❤️

2y ago

klinik kk je sis 🥰 InsyaAllah semoga dipermudahkan segala urusan awk & bakal2 ibu .. Aamiin🥰

sy 7minggu dah Ada heartbeat.. but now 9 minggu

Fetus dh ada?

2y ago

Normal dktr blh detect heartbeat seawal 7w melalui ultrasound. Dktr bg 2 minggu sbb nk tgk fetus tu mmbsr atau tak. Klu yolk sac saja yg mmbsr tp fetus stay pd ukuran yg sama / makin kecil, itu yg dikatakan missed misscarriage. Klu dh 10w pun result sama, better ikut shj kata dktr. Sy bukan berpihak pd dktr, tp demi keselamatan awk juga, sbb sy dh alami pkara ni. Doa bnyk2 moga ada rezeki. Jika belum, kena redha & terima.

Saya 6minggu dah ada heartbeat

2y ago

Yee rezeki. Saya pun tak sangka seawal tu. InshaAllah doa banyak2, mesti baby sihat punya