Detail scan

Salam mommies.. penting ke x ye buat detail scan? Kalau check up swasta mmg tiap kali check up akan scan ke? Bahaya x utk kandungan?

4 Balas

Wslm. Bg sy penting sgt detail scan ni walaupun org kata optional. Setakat ni sy pergi check up dkt hospital swasta dan gov, dua dua akan tny dh buat detail scan ke tak. Lebih elok klu dpt tau ada apa apa abnormalities kt anak, sekurangnya kalau ada risiko dr awal dh boleh dibendung (kalau boleh). Dan klu ditakdirkan masuk kategori pregnancy high risk pun mmg sgt penting detail scan ni utk tau keadaan baby mcm mana. Utk scan baby setiap masa tu okay je tkde masalah. Takde risiko apa pun. Klu check up swasta, setiap kali check up tu akan scan. Utk tgk baby dlm perut jugak. Bila dh almost due nnt lg kerap scan.

Bg sy penting untuk buat detail scan nie. Kalau mommy ada rezeki lebih boleh buat, buat la. At least kita boleh prepare mentally n physically untuk apa2 situasi yg x diduga. Sy ada kwn, throughout pregnancy mmg semua okay, x de gdm, kesihatan okay, die mmg x de buat detail scan, bila baby kuar, die sempat pegang sekejap je, lepastu baby oxygen menurun, team kesihatan check semua ada masalah pada jantung, immediately buat operation, tp Allah lebih sayangkan baby tu. Kalau dpt detect abnormalities pd baby dr awal, doktor or midwife pun akan standby dr awal.

W'salam. Bagi saya penting, untuk tengok perkembangan baby. If ada apa apa, atleast kita tahu dari awal. Doktor pun suggest buat. Yang checkup swasta tu, setahu saya memang tiap kali appt ada scan & tak bahaya pun utk kandungan. 🥰

penting