Ambik atau tak ambik Ubat gdm

Salam. minggu 23 saya sangkut gdm, lepas mgtt yg kedua sbb berat badan naik mendadak. Jadi, doc suruh pantau bsp dlu sebelum dia bg ubat.. lepas review bsp, doc bg ubat sbb bsp tak brp cantik. Jadi saya nak tanya sis sekalian, apa pro and cons ambik / tak ambik ubat gdm. Tgh serba salah

22 Balas

saya sangkut GDM masa 16w n doct bagi t.metformin.. then start bsp..tapi bacaan pagi je masih sangkut.. 6.6..6.5..6.1.. Makin menurun sbb Sy control makan..cut sugar smp berat badan turun 1.5kg.. 3 kali doct bagi change bsp control makan..tp bacaan still x spt yg doct nak... then now dh start insulin malam dgn unit paling rendah doct Kasi iaitu unit 6 utk bacaan pagi tu cantik..next week bsp n review..xtau lah apa cita nanti😌 actually ok je mkn ubat or insulin as long as kita control mkn xdelah bacaan tu melambung.. in sya Allah..xde apa yg memudaratkan pun..semua utk kebaikan baby n kita juga..

8mo ago

sama dgn sy , bacaan pg je bermasalah . skrg kne consitent mkn ubt dr 1 bji skrg 2 bji pulak , tk oke insulin pulak ..

Saya juga gdm on ubat metformin. Sehari dua kali makan ubat. Okay je, satu lagi, kena jaga makan juga. Kurangkan manis, lebihkan sayur dalam makan, junk food kurangkan. Alhamdulillah tiap kali bsp bacaan okay. Scan detail baby pun, alhamdulillah semua okay. Majority cakap kalau gdm baby besar, tapi ikut juga sebenarnye. Ada je yang baby tak gemok mana, keluar size normal. Cuma kena ready untuk bersalin awal (ni apa yang doc maklumkan pd saya). Sekrang 28w. Semoga baik² saja untuk baby & kita semua 🤲❤️

tolong jadi ibu yg berilmu. follow page2 pakar o&g. macam doctor imelda balchin, doctor izzat, doctor samhan dan etc. kalau awak nak tanya soalan perlu rujuk doctor. kena tanya doctor apa pro/con bila awak tak makan ubat. bukan bertanya disini dear. disini bukan tempat yg betul utk rujukan awak. dekat sini mcm2 jawapan awak akan dapat. ada yg akan mrh dan ada yg akan benarkan awak xmakan ubat.

8mo ago

✅💯

Sy gdm on ubat mula² pastu menten je bacaan 5 6 7..terus doc on insulin..sy follow jelaa..dh doc suruh kan..now bacaan tggal 4 5 je..plg tggi 6.7..doc dh suruh stop insulin..janji pandai jaga portion makan..settle..doc x kan suggest benda buruk² laaa..tu semua utk kebaikan ibu dan anak..kita bkn pakar yg tau dalaman kita mcm mana..follow je apa kata doc sbb dh mmg kepakaran dorg..

Soalan apa ni??? tepuk dada tanya selera laa puan. awk nak anak lahir sihat makan ubat yg dr prescribe tu, dr x suka2 tau bagi ubat bab2 kencing manis ni.. kencing manis tuu jgn bawa main mcm awk main game kat phone. aduhaiii xyah nak bagitau pro cons, awk tak makan ubat takdenya pro dia, semua ke arah cons. Ghisauuu

ikut saranan doc, doc pun nak buat yang terbaik untuk awak dgn baby🥰 taknak makan ubat kenala jaga and pantang gula. dessert nasi apa semua jangan ambik berlebihan. saya gdm dah hujung hujung baru makan ubat pil, and da nak bersalin ni baru start insulin pulak. apa apa pun fikiran anak.

saya pun tak suka makan ubat tapi ini melibatkan nyawa seseorang bukan nyawa diri kita saja so kita kna fikir2lah saya tak ada gdm dari awal pregnant saya dah cut sugar tapi saya ada anemia pula so semua doktor cakap itulah saya buat skrng semoga kita dan baby sihat selalu😊

heheheheeh dah dibagi ubat boleh tanya pulak pro & cons. patutnya jaga la dulu, buat diet control tu betul2 supaya tak kena makan ubat kan? taknak makan ubat pun takpe tp kalau bsp nanti spike sampai 8-9 bacaan, jawaplah dgn doc yeeeee

8mo ago

betul tu wak, apa apa diri sendiri. taknak makan ubat kawal la pemakanan.

Kalau dah kena bagi ubat mkan je la sis ape susah sngat? Bukan suka2 doctor bagi tu . Gdm ni risiko tau kalau tak kawal. Kalau ape2 jadi kat kandungan mcm mna? Tak sayang ke baby dlam kandungan tu?

sya 28 week..on ubat gdm sdh.demi kandungan dan ibu kena.juga mkn....harap ok lah gdm...4 kali cek gula....semoga kita semua dlm lindungan ALLAH....doc sarankan ubat demi ibu dan baby..kena kawal pemknan juga ya ibu2