Ambik atau tak ambik Ubat gdm

Salam. minggu 23 saya sangkut gdm, lepas mgtt yg kedua sbb berat badan naik mendadak. Jadi, doc suruh pantau bsp dlu sebelum dia bg ubat.. lepas review bsp, doc bg ubat sbb bsp tak brp cantik. Jadi saya nak tanya sis sekalian, apa pro and cons ambik / tak ambik ubat gdm. Tgh serba salah

22 Balas

Sini tak semua kerja doc nk bg pro & cons 😅 better rujuk pakar / klinik / hospital lagi tepat..sni utk share2 pengalaman..tapi kene ingt pengalaman tu atas org jgk..atas badan..ikut keadaaan..

Sy rasa mcm xde beza pun amik ubat atau diet control.. cuma sy perasan kalau on ubat, kita xblh nk lewat2 mkn. Nanti hypo..tu jela kot..tapi better lg amik ubat sbb sy da xblh control gula..

Sy pun sangkut gdm.. Tp alhamdulillah sy makan semua kawal... Smp sekrg x payah makan ubat... Ikut diet pemakanan yg dokter bg... Alhamdulillah semua baik saja.. Keputusan saya

Risiko dia, baby boleh meninggal dalam rahim. Tu je yang doktor takutkan. Puan kalau sayangkan baby, sila ambil ubat ya. Doktor tak rugi apa2. Sayang tu. Penat kandung dia.

makan je ubat klo dktor bagi,lg bhya klo tak makan ubat n tak pndai kawal makan n minum wktu mengandung ni,bgus ikut saranan dktor,ada sbb knpa dktor sruh makan..

kalo sangkut gdm, kne la ikut ckp doctor. klo xnk sgkut, next prgnancy tlg jg pmakanan.. bykkn mnum air masak. makan kne control. jgn mkn tuk 2 org. 😁

Doktor bagi ubat bukan suka2 ya. Ubat tu utk kawal gdm since bsp sis dah tak cantik. Effect gdm tak terkawal 👇🏻 https://vt.tiktok.com/ZSNdT4u7x/

AWAK TAHU TAK RISIKO PADA AWAK & TERUTAMANYA BABY?? Kalau awak tahu, awak takkan tanya soalan macamni

klu dh diberi ubat, makan. GDM tak terkawal akn ganggu ibu dan kndungan.

kalau dr suruh kena ambil bahaya nnti bole jadi bersalin awal