Pitam di dalam toilet KK

Salam mama semua , saya nak kongsi sikit kesah semalam saya semasa ingin pergi checkup pada 7/2/2023 .. pada hari tu saya datang ke KK agak ramai orang sebab semalamnya hari cuti , so agak ramai lah org checkup anak2 dan ibu mengadung pada tarikh sama dengan saya . bila saya masok saya tgok tempat duduk semua daa penuh , ada jgak BAPAK org duduk dekat kerusi menunggu .. dan saya bdiri terlalu lama kerana menunggu number giliran , semasa saya berdiri agak lama , kepala saya daa mula pusing2 dan mula sesak nafas .. dan berapa minit kemudian , saya baru saya dapat tempat duduk .. tiba2 nama saya pun panggil untuk ambik air kecing .. saya baru nak rehat sebentar sbb kepala masih pusing2 .. saya pun masok dalam toilet , sekerat jalan saya mula sesak nafas dan terus pitam .. nasib baik lah ada makcik cleaner kat dalam toilet tu .. ya allah nasib saya tak pitam terjatuh belah hadapan sebab saya skrg tgah pregnant 8bulan .. alhamdulillah nasib tak ada apa2 yg terjadi .. cuma HB saya low masa saya pitam . BP semua okay , P/S : Kepada Bapak atau Lelaki yg duduk di tempat menunggu di dalam KK , utamakan lah Ibu2 mengadung . kesian lah dorg yg berdiri lama untuk dapat tempat duduk .. sekian terima kasih

30 Balas

Kesian nya awak.. hrp2 takde ape lah .. mmg ade spesis takde kesedaran mcm tu. Tak bertempat nak berkepit dgn laki.. masuk checkup sorang2 jugak bkn boleh masuk pun smpai dalam😏 Suami saya pun teman jugak kalo sampai awal sgt ke klinik. Tapi ble dah tgk ibu2 dtg nk beratur, dia pun angkat punggung lah p breakfast, layan2 movie kat tempat lain..

suami saya pn slu teman checkup . dia ada function sbb dia yg byk hulur hilir daftar n bwk buku kesana sini , bwk borng ke blik sana sini , jumpa ngn doc , byk tnya soaln bg pihak saya n dll . time tkde pt mmg dia akn dduk d kerusi . tp stiasa aware bila ada pt nk dduk mmg akn bg keutamaan pd pt dlu . dia akn bdiri tepi dinding tggu no

1y ago

Sama suami saya pun, selalu teman and angkut beg. Dah kenapa kalau kita yg pregnant tapi husband nak tanya2 and concern pun. Anak dia kan. Kalau husband awk tak buat mcmtu tak perlu la awk nak soalkan. Duh😂

Betul ,sy pun kadang geram jugak,ramai bapak kt dlM kk tu duduk menyampah main fon je sy tngok ,dah lah org tengah mengandung ramai yg nk duduk,boleh pulak dia buat2 xtau !! Kalau masa time covid aritu mana buleh ahli keluarga lebih dri 2 msuk kk,bapak kena tggu kt luar dlu ,jd tak lah ramai kat dalam tu duduk yg tak berkepentingan!

Besenye nurse akan mintak gol bapa tggu dkt luar.. drg mmg xbg gol bapa dduk dkt area ibu mengandung.. mgkin bergantung dgn tmpt kk kot.. tp next time sis mntk je tmpt dduk.. stgh org xde common sense mcm kalau kte naik train la.. hehe moge dipermudakan..

Salam. Takda sense nya lah tak beri keutamaan kepada ibu mengandung. Kat kk pula. Kalau public transport saya pernah kena tu pun hurm. Kalau tengok penuh then tapi bapa yang duduk minta nurse or sesiapa cakap kan yang puan tak larat nak berdiri.

lain kali sis cakap kuat2 mcm ni, "banyaknya bapak2 mengandung tahun ni ye..mesti berat perut nak berdiri lama2 nohh" . suami sy xpnah msuk slagi sy xpanggil dia masuk. rasa xdak keperluan pun kcuali masa awl nak buka buku & lepas bersalin.

betul tu..nurse2 pun sepatutnye alert .mintak bapa2 tggu d luar..kalau d tempat sy mmg disediakan kerusi d luar utk para bapa menunggu..dan kalau ada yg menunggu d dalam nurse akan mntk menunggu d luar dan beri peluang pda ibu2 utk dduk..

Allahuakbar. Takutnya baca kes sis ni. Semoga sis & baby sentiasa dalam lindungan Allah SWT. Aamiin.. Lepas ni kalau tak larat lagi jangan paksa diri sis. Suarakan je hak kita sis sebab preggy mom ni sentiasa diutamakan kat mana² je.

huhu . saya pernah.. mengandung rapat.. tgh sarat 8 bulan.. dukung baby lagi nk dekat setaun.. pastu takde tmpt duduk.. boleh je diorang sibuk main game tak tgk keliling.. annoying gila . penat kot, dgn sarat lagi dukung anak

Kalau kat O&G nurse nampak je bapak2 duduk, ibu mengandung kene berdiri terus kene sound dengan nurse yang ambik tekanan darah tu.