Pitam di dalam toilet KK

Salam mama semua , saya nak kongsi sikit kesah semalam saya semasa ingin pergi checkup pada 7/2/2023 .. pada hari tu saya datang ke KK agak ramai orang sebab semalamnya hari cuti , so agak ramai lah org checkup anak2 dan ibu mengadung pada tarikh sama dengan saya . bila saya masok saya tgok tempat duduk semua daa penuh , ada jgak BAPAK org duduk dekat kerusi menunggu .. dan saya bdiri terlalu lama kerana menunggu number giliran , semasa saya berdiri agak lama , kepala saya daa mula pusing2 dan mula sesak nafas .. dan berapa minit kemudian , saya baru saya dapat tempat duduk .. tiba2 nama saya pun panggil untuk ambik air kecing .. saya baru nak rehat sebentar sbb kepala masih pusing2 .. saya pun masok dalam toilet , sekerat jalan saya mula sesak nafas dan terus pitam .. nasib baik lah ada makcik cleaner kat dalam toilet tu .. ya allah nasib saya tak pitam terjatuh belah hadapan sebab saya skrg tgah pregnant 8bulan .. alhamdulillah nasib tak ada apa2 yg terjadi .. cuma HB saya low masa saya pitam . BP semua okay , P/S : Kepada Bapak atau Lelaki yg duduk di tempat menunggu di dalam KK , utamakan lah Ibu2 mengadung . kesian lah dorg yg berdiri lama untuk dapat tempat duduk .. sekian terima kasih

30 Balas

syukur alhamdullilah mujur awak tak apa apa😵.. uishh bahaya tu... tula... bapa bapa sepatutnya tunggu aje di luar tu.. kan ade kerusi menunggu kat luar😒... KKIA kat tempat saya ni.. dah siap signage "BAPA/SUAMI SILA TUNGGU DILUAR" 😅 pastu ade misi check suhu semua sebelum masuk... bapa hanya boleh masuk bila isteri atau mak baby tu tak hadir... mcm utk cucuk bulanan ke kan... kalau pregnant... hang duk luar😄😄.. bini ja boleh masuk🤣... misi kat KKIA sini garang.. jadinya bila pregnant mommy dtg.. hubby diorang penuh kat luar... ade yg tunggu dlm kereta.. mcm saya dulu.. husband hantar saya.. dia pergi merayap kat Mall🤣🤣...

Saya pun pernah kena juga. Ingtkan husband tu tunggu wife sbb perut dh besar sekali saya tngok macam baru 2/3bulan. Tak nmpk babybump lagi. Kite ni dh sarat penat berdiri. Saya nak tegur, belum sempat tegur ade mommy bgi saya sit. Tapi saya cakap je "maaf en boleh tak bagi ibu2 yg sarat and bawa baby duduk? En boleh tungfu dekt luar, ade kursi dgn khemah. Ape2 jadi dekt wife nnti saya tolong panggilkan" dia diam sekejap baru gerak. Sabar jelah. Preggy masa pkp jugalah yg best hanya ibu and baby je bolej masuk. Suami saya sendiri kalau tunggu, dia tunggu dekt kawasan luar. Bukan panas pun.

1y ago

Hahaha bestnya dapat cakap mcm tu . mmg kena sekolahkan org gini. nak jadi bapak2 pun otak takleh pikir common sense. kan mendapat malu org sekolah kan kat situ 🤣🤣🤣🤣

kalau sy, sy ckp je sy nak duduk. bukan semua org ada common sense. kononnya dia teman wife dia tgh sarat. habis org lain sarat ni dia tak pandang pun. menyampah jenis gini. padahal boleh je hantar bini tu, dah bini tu duduk hg duduk la luar ke lepak dlm kereta ke. sy ni bukan la nk tunjuk bagus tp tak pernah lg la suruh laki sy teman gi check up sbb faham seat dlm kk tu utk org yg perlu rawatan. ni dia duduk sedap main phone borak gelak2 mcm kt rumah tak pernah sembang dgn bini. eh sorry la geram pulak.

1y ago

take care mommy harap2 mommy ok lepas tu. btw, mmg sakit hati bila jumpa geng bapak x reti bagi seat kat pregnant mommies ni. sy dulu pun nak ckp x tercakap tp sy berdiri je tepi abg tu sambil jeling dan hint sy nak duduk. nasib baik abg tu paham hint sy. ada sekali tu, misi KK sy mmg jerit je kat public, "ibu mengandung duduk..yg peneman sila tunggu kat luar atau kat belakang"

klau checkup suami sy tinggal kn je sy kt klinik, lpas tu dia sambung g buat kerja... dia kata dh siap call je... pernah check up kt hospital kerusi mmg penuh dgn suami ii... sy sje berdiri kt sblah laki org tu... aku pikir dia nmpk dan faham lah rupanya dia buta hati ye... xde rasa kemanusiaan langsung... dia boleh rileks sembang ii gelak ketawa dgn bini dia tanpa rasa bersalah.. nk je sound tapi pikir x sedap plk klau tiba ii kng diorng jenis melenting dh ajak bergaduh kt situ... nk aje aku tepuk skli blkng tengkuk diorng ye geram tau geram

yg bapak2 tu pergi le tunggu kat luar ke kedai mkn ke. pandai2 la cari tempat kat luar. saya pikir mungkin sis awal mengandung jadi tak ada perasan sis pregnant so dorang taknak bg duduk. rupanya dah 8 bln. mmg sengaja buat2 tak nampak ke org mengandung sarat tak di bagi duduk. tahu teman bini. tapi peka la keadaan sekeliling. bayangkan tu bini kau. tak sedih ke. kalau yg berdiri tu bini kau. geram laa laki2 tak ada common sense ni. bini pun sama tak peka.

sama la..hri tu ada kena checkup kt hospital kerajaan skli smpi ramai dh beratur nun jauh kt cna sorg pun xde nk mgalah bg kita yg dh 8bln ni beratur dpn,, yg beratur ramai pulak org llki nmpk nya kita ni dorang dok paling muka arh lain...sy pun gelak jela sorg sbnya geli aty agknya tkut kot nk bg beratur dpn kt ibu2 yg prngt ni..rasa nya xckup masa nati nk g dating kot😁😅

Allahu kesiannyer dekat sis..mmg pon ramai yg suami teman isteri smpai kerusi penuh.kdg ade kerusi kosong tpi kena dok dekat2 dgn suami org jadi segan nk duduk..patutnye xsalah nk teman..tpi tnggu la di luar..xdek common sense..skrg kalau nk checkup msti saya gi lewat2 sikit sbb nk elak ramai sgt..ibu pregnant ni nmpk je mcm larat..padahal kita je yg tau perasaan jdi ibu mngandung ni.

ye kadang ada jugak jenis isteri pregnant tu sendiri yang suruh suami duduk tunggu dalam klinik sebab nak berteman, padahal dia sendiri pregnant boleh faham orang pregnant yang lain yang penat berdiri tu. sy pun pernah kena, dalam pantang bawak baby checkup kuning, siap pakai kain batik berdiri sebab kerusi penuh. dalam 5 minit macam tu, ada sorang bapak ni bangun bagi sy duduk.

sebab tu msa sya mngdung 6bulan tahun lepas sy suruh bapak org tu angkat sbb sy nak dduk sy dah tak kisah dgn riak bni dia masam2 tgok sy suruh laki dia angkat.. mmg tak tahan sngt tmbh kndungan saya bsar wlaupun msih 6bulan ..plus bdan mmg skit trutama pinggang dan kaki sbb bdiri lama ..mreka klau kita sndri tak bersuara mmg tak angkat dri tmpt dduk ibu mgdung..

kadang bapak2 ada spesis sengaja bt2 x nampak mommy pregy..blh dieorg bt bodo konon2 sembang dgn wife la..bnyk kali dh serempak dgn gaye bapak camni.wife pn klau ye pun xkan xtau mcm mne rasa letih nye berdiri..cube kt tmpt mommy lain..Suh la laki bangun..ni x die menyembang dgn laki mcm x pernah jumpe bertaun.