OKAY KE KALAU SKIP UBAT IRON

Hi salam korang nak tanya, saya dh cuba amek zincofer & iberet dua dua muntah teruk badan tk boleh trima langsung. Doktor bagi ubat asing2 utk iron, vit c, vit b dan folic acid. Badan saya boleh trima folic acid dgn vit c sahaja. Bahaya ke kalau tk makan iron during pregnancy eh? Sbb perut sya mmg tkleh trima iron langsung. Ada tk cara lain utk tambah darah?

9 Balas

Saya pun sama , makan zincofer muntah terus . Pastu nurse bg ubat yang asing2 tu . Boleh telan tapi hari hari sembelit , buang air besar sampai berdarah2 rasa macam memudaratkan diri terus stop . Just minum susu and benda benda yang berkhasiat je . Alhamdulillah so far okay sekarang tunggu hari nak bersalin

Cuba awak minta pandangan & nasihat dari nurse atau doktor. Boleh tak awak skip IRON tablet sbb awak akan muntah bila makan. Sbb fungsi IRON tablet utk tambah darah & pastikan HB ibu dlm keadaan yg normal. HB ibu kalau bawah dari 11, boleh bg macam2 kesan during pregnancy.

kalau blh memudaratkan badan baik stop..sy pn xleh nk telan..asal mkn ubt tu sy pening..mual..muntah n jd gastrik..sy cume mkn asid folic..vitc n Susu..mkn mknn y berkhasiat..Susu hl..jambu batu..y sy amalkan utk hb

ya kalau xsmpai trimester 3 ubt asing2 ... saya skrg 36... now hnya mkn iron dgn iberet ja... sbb dlm iberet dh ada folid asid dan vit

Iron penting. Try google mknn high in iron. Sy prefer brokoli, telur, avocado. Byk lg sis boleh try kalo xleh supplement tu

sy pon sme. td try mkn iron...tros muntah x blh masuk . muntah bau besi..so sy try ambil susu HL je lpasnie.

kalau tak ngam bleh beli ubt dr farmasi sis, Maltofer, rasa coklat , dlm maltofer ada smua

kena makan ubat iron jugak... p farmasi.. beli obimin plus. insyallah okay

puan try makan meltofer.. sedap rasa coklat