Iberet Folic 500

Hi mommies, sy makan iberet sepanjang preg. Dlm iberet dah ada iron, Vit C B & folic acid. Boleh ke sy amik Vit C yg lain ? TQ

Iberet Folic 500
9 Balas

Nak tanya, bahaya ke saya pregnant 37w lebih tapi sy stop makan supplements prgnt da dekat 2bulan. Sblom ni makan iberet xde mntah ke apa cuma sy perasan HB sy ssh consistent . Sblom ni 12.9 then makin turun 12.5 dan last 11.9 tapi bil stop saya hanya mkn supplement shaklee (omega guard dan ostenutrix) ok pulak consistent 13.4/13.5 HB . Bahaya x kalau sy xambik supplement utk ibu mngdung ? Ke ambik je as tamabahn

1y ago

Sebab awal prgnt dapat obimin (dri DR luar-swasta) sbb awal2 prgnt mmng mntah truk time 11 w baru bukak buku pink then dr ckp hb xcntik sbb vit slalunya , tapi dr luar xde mention apa2 . Tukar iberet mula mcm naik sikit tapi xconsistent then makin turun. Bila stop naik balik

Apa² mummy boleh refer dengan doctor masa check up. Tanya. Mcm sy. Doc suggest ambik iberet sebiji + iron tablet sebiji. Dua kali sehari. Sbb aritu hb drop 11. Selepas 2 minggu ambik iberet + iron tablet, hb naik 11.9.

xperlu tmbh vit c yg lain. cukup dgn pengambilan iberet sahaja. makan real food spt buah buahan, kekacang, kurma, sayur sayuran dn etc

saya tak sure. tapi saya preggy makan iberet sahaja start dari buka buku pink sampai bersalin. sebiji sehari, itu saja

1y ago

1biji

Dlm iberet ni dh ada semua dh klau ikutkan.. blh topup dgn pemakanan lain klau selera mkn baik..

Kandungan iberet dh cukup sebenarnya tp awak boleh je ambil buah buahan yg kaya dgn vit c 🫶🏻

Pendapat saya, tak perlu. Dalam iberet dah ada, ambik dari pemakanan pun lebih baik.

Mkn iberet ni ja dah cukup.. sy dulu mkn sebelum tidur.. 👍🏻👍🏻👍🏻

tak perlu..gandungan vit c di iberet cukup tinggi 500mg