Share cara pantang

Salam ibu2 semua. Sy baru keguguran 9w. Boleh tak share cara pantang? Wajib ke bertungku, pilis, semua tu? Mohon share. Saya takde pengalaman dalam bab ni. Family semua duduk jauh dekat sarawak. Sy n suami duduk selangor. Mohon share cara 😭 tq semua

3 Balas

Sy pntang masa gugur 11w6d hari tu, mkn mcm org bersalin jugak..sy pantang ais sebulan, dan berurut 3hari..cuma lepas gugur tu sy ada mkn pisang nangka..bidan ckp pisang nangka tu bisa, boleh bt org jd tumpah darah kalau badan xkuat..nasib la sy xde apa2 jd masa tu. Habis mkn ubat hospital yg bg sy mkn jamu yg bidan tu bg.. Bertungku pn 2kali je sy buat sbb mls,bidan pesan jgn mkn bnda yg sejuk2 mcm timun btg,kacang pnjg,labu kuning dan bnda yg berangin je la..ckup sebulan gugur,sy dah start period balik.. Berurut tu utk bg tubuh jd ringan dan perut pn jd xsebu..

Tak perlu berpantang sis. Sy pernah tanya pakar2 obgyn/gynae. Diorang cakap tak perlu. Kalau lepas bersalin, yes. Kena pantang. Take care dear. Just makan makanan yang berkhasiat je utk make sure badan awak sihat & dapat nutrient sepenuhnya

tidak wajib buat semua tu. Sy ggur 2x tak buat semua tu. cuma kena pantang fast food, makanan manis. klu berurut pun sekadar segarkan bdn sahaja.

1y ago

Alamak saya takde pun injection.