Pantang Gugur

Maaf nak tanya mommies yang ada pengalaman keguguran, boleh share tak macam mana cara korang berpantang? #ingintahu

5 Balas

pantang sama seperti orang bersalin 2 minggu, air suam, mandi air suam, bertunggu, berurut, berstokin x boleh aircond, klo cuaca panas bukak tpnkita keluar dulu nnti nk masuk balik tutup aircond, mkn pun sama cm pantang cuma cl sy lebihkan brokoli dgn salmon untuk kuatkan balik rahim, minum herb, walaupun darah dah stop mean suci dari nifas bersama tp x buang dalam, gap 3-6 bulan br rancang hamil lagi, sy rancang bulan 12 ni br ada balik tapi x sedar terbabas plak. .x tahu bile masa jadinnya sbb masing2 sekadar menjalankan tanggungjawab je bz sikit urusan dunia alih2 wujud alhamdullilah tapi sy x g checkup lagi sbb masih trauma dan anggap dia x kan lama dgn sy cm sblom2 ni. . apa2 pun jaga diri sis. . zikir banyak2 rehat kan diri, insyallah nnti ada lagi Allah gnti yg baru . . saling doa sesama kita. . insyallah

Berpntang mcm org bersalin , jga pemakanan..silap sy dlm pntang terlebih mnum kaffein smpai kne anxiety,mkn msa nk sembuh.,org lain xpsti la mybe blh mnum…utk plan pregnant sterusnya plg kurng 3x period blh dh merancang….tpi ada pakar mgatakan nk lgi bgus adalah 6bln nk bgi rahim n bdn kte btol2 kuat..ats bdn msing2 la,.sy dlm msa 6bln tu try susu efferty 1 jar je sbb mahal sy stop, teruskn dgn acid folic je…ckup 6 bln ,Alhamdulillah ada rezeki lgi..apepon ikut nsihat Dr/nurse.

Saya pantang mcm orang beranak 2 minggu. Ambik cl jugak tp bgtahu dia kita gugur. Dalam 3 hari je urut mcm tu. Rehat banyak2. Pakai stokin mcm biasa. Pastu saya dnc, dapat mc 2 minggu. saya pantang 3 bulan juga bersama suami. Tp yang ni ikut awak lah nak buat ke tak.

6mo ago

terima kasih awak atas info

Saya pantang 22 hari .. pantang mcm org bersalin . Pakai stokin. My mum masakkan ikan bakar most of the time .. mandi herba .. tak mnum ais n caffein

.