ibu2 yg bersalin czer .cuba share pngalaman czer n cara pantang utk czer.16/6 serah diri.

2 Balas

czer ni kena banyak mintak bantuan suami.. sy mmg xmandikan anak, suami je yg mandikan.. sampai habis pantang.. malam2 nak susukan anak, kalau boleh mintak bantuan suami.. jgn pakai bengkung.. sy anak dah 6 bulan pakai bengkung kejap konon nak beraya.. balik tu rase nak terkoyak perut.. ingat dah sembuh sbb xsakit dah.. paling penting.. cara penyusuan yg betul.. kita kena sandar, sokong anak dengan bantal.. jgn tunduk utk susukan anak.. sbb tulang belakang kena bius, jd effect dia tu lagi sakit lah kalau salah posisi susukan anak.. kita kena banyak berjalan jugak sbb biuskan.. kalau baring saja takut kaki lemah.. banyak berjalan tu means ambil air kat dapur ke, etc.. jgn sapu sebarang minyak atau ubat kat kawasan luka czer.. pastikan kering je.. sbb org tua suka sgt suruh kita sapu minyak gamat lah apa lah.. jgn makan pati ikan haruan ye.. doktor ckp sbb nnti usus melekat dan second czer susah nak sampai kat baby.. lepas berapa bulan baru boleh consume, sy tak ingat.. mkn sy xpantang apa sgt pun.. asalkan xelergik mkn je.. katil jgn terlalu rendah atau terlalu tinggi..

pantang dr segi apa tu? saya byk bergerak utk elakkn darah beku. elakkn menunduk + mencangkung. sakit belakng giler.. 1x je saya mndikan anak mse mengandung, sakit sgt belakang. lpas tu, taubat x buat dh. suami je uruskan baby mandi. personally, for me. orang yg kita nk berpantang dgn tu sgt penting.