INFLUENZA A

Salam ibu2.. Ada tak anak ibu2 kt sini pernah kena influenza A? Anak sy 3yrs old harini doc detect +ve influenza A. Tp ubat influenza dh hbs, kena cari sendiri dekat farmasi, klinik or hosp swasta. Dah puas pusing tp ubat hbs stock. So mlm ni anak sy just mkn ubat selsema/tahan sakit & ubat supp je. Bahaya ke tak yer selagi xmkn ubat yg sepatutnya kena ambil tu?

4 Balas

Anak saya 2 orang baru lepas kena Influenza A 2 minggu lepas. Yang abang umur 3 tahun kene dulu, selang 2 hari yang baby umur 7 bulan pula kena. Yang abang demam panas 2 hari tak surut2, pi klinik kali ke-2 buat test positive terus refer hospital. Yang baby mmg sy standby awal2, bila dia start demam terus pi buat test dan refer hospital. Kat hospital mmg diberi ubat antiviral influenza. Biasanya hospital swasta utamakan pesakit yang warded untuk ubat2 ni. Lps discharge tggu appointment untuk vaksin pula.

Supp patacetamol is ok, but kalo supp voltaren/diclofe jgn. Sbb ia adlh NSAIDs. Ia akan lebih menekan sistem immunisasi badan anak,virus akn bole jd lbh mengganas. Kerapkan jelum, bg air masak secukupnye,jg kebersihan,kerap basuh tgn sebelum dan selepas sentuh anak dan sekeliling,bersihkan rumah. If keadaan worsening like suhu xturun2,sawan,anak kurang air dlm bdn,cepat2 gi hospital.

I don't even know apa kesan influenza kepada anak anak. Sebab all the symptom sama saja dgn demam. Adakah ia hanya sekadar nama bg virus or else. So far apa yg saya baca from kkm atau sebagainya tak ada yg menyatakan kesan jangka panjang atau pendek.

4y ago

Sy pun tak pernah tahu, bila anak2 kena baru tahu.. berbeza sebab demam panas lebih 39 degree celcius yang berpanjangan walaupun ubat klinik dah diberi. Boleh buat test di klinik untuk dapat tahu jenis influenza. So far tak ada kesan sampingan jika anak2 tiada penyakit lain. Biasa jangkitan ni berlaku pada org yang lemah imun system seperti kanak2 bawah3 tahun dan warga emas. So far, saya menjaga mereka sakit ni xde menjangkit pula.

Maaf, biasa ubat supp ni atas advice doktor je setahu saya. Takut ada kesan sampingan untuk anaknyg kene Influenza A ni.