Shopping barang baby

Salam, hi ibu /ummi/mommy/mama/bonda/mak nak tanya pengalaman korang..bila start beli barang baby ye?and paling penting nak kena beli apa dulu?sy 20weeks pregnant ke awal lagi nak beli barang ye?#Firstbaby

31 Balas

Lau sis xde apa2 masalah boleh dah start beli sikit2...mcm sy sbb drh tggi time pregnant....nk beli tkt je...huhuhu...tp sy tawakal je sbb sy excited sgt....sy dah usha2 bnda sikit2....sbb akk ofis ckp masa tu lau da sarat nti penat...betul sis mmg penat...sy start mengah bila 34weeks sbb masa tu perut sy dah start membesar...before tu perut sy leper je...g mana2 laju...bila perut dah mula besar so bdn dah berat...mengah je jalan....jg mggi nk tdo je...last2 y x ckop sy beli on9...brg2 pantang...x lrt dah nk usha g kedai

4y ago

Owh..sy pun ada problem sis gdm sekarang..tulah sekarang perut ok lagi tak besar sangat, takut jugak nanti dah besar dah sarat penat..ok sis terima kasih sudi share pengalaman

my first pregnancy, i and husband start beli masa 7bulan. Now my second pregnancy, rasanya nak beli awal than 7monthd sebab dulu cepat letih nak berjalan ke mall. Now more to aeon,shopee, or any web web shopping for baby. & recycle mcm barut or bedung from yg anak pertama.Yg beli awal nanti inshaallah mcm botol susu, mandian, pampers.after tahu gender, masa tu inshaallah baru nak shopping pakaian baby.Moment indah with husband kan bila shopping barang baby.

4y ago

Owhh..ok sis thank you sudi share pengalaman

Sy skng 16week..lau pg bjalan nmpak ada sales sy beli je y unisex hehe bli sikit2 nt xde la rsa tbeban sgt nk bli.. 2 3 hari lps pg aeon ade sales botol susu philip avent 1 set ade 4 botol (2kecik 2besar) puting 2pcs n berus rm 80+ je bbanding dari asal rm180.. Sy bli je dlu y mn blh jimat kita jimatkan 😁😁 Btw aeon skng bnyk sales bhgian bby n kanak2 blh la pg survey2

3y ago

samela sya pon cari kadang ada sale sy beli 3 4 helai sekali beli lama lama banyak laa tak la terok sangat nak beli nanty sebab baju dh byk beli skit2 lama lama byk laa kan

Sy beli je sikit2 bila ada promosi. Seawal yg ada promosi, tp nnt dah beranak pun still akn topup2 keperluan bby. Bg sy apa yg kena beli adlh baju, keperluan mandi (jgn beli byk sekali sbb tak tau if anak alergik), wipes + minyak telon, tikar tukar lampin baby, beg baby... pampers sy beli dah hujung2. Tp make sure 7m dah ready basic sbb baby blh lahir 7m.

4y ago

ye.. sya biasa lahir 34week

saya beli dr 14 minggu. beli sikit2, warna putih jaa laa sbb tatau jantina. now dah 25minggu, brg baby alhamdulillah dah lengkap, baju pon dh siap basuh sbb nk tunggu hujung2 takut malas, plus kaki dh start nk bengkak. tp rasanya awk dah 20 minggu dh boleh beli sikit2 kutt. takde lah kelam kabut nanti.

4y ago

Ok sis..tula sy pun plan nak beli sikit sikit..terima kasih sis sudi share pengalaman

Saya dah nak masuk 22w. Dah beli baju2 baby, dia punye lotion, baby oil, pampers, mittens semua tu. Masuk 6 bulan nnti beli barang yang besar2 pulak macam tilam dia ke. Lepastu baru beli barang untuk diri sendiri nanti. Start beli dari awal better, tak rasa sangat duit melayang banyak

4y ago

Tula sy pun plan macam nak beli sikit sikit dulu..nanti nak bincang dengan husband..terima kasih sudi share pengalaman

Sy masa 16w dah dpt brg baby dr kakak sy. Kebetulan brg masih baru dan ada yg sekali 2 je pakai. Almost 70% dah complete.. tinggal nak beli barang pantang mommy dan brg mandi baby saja. Yg lain2 pakai mana yg ada. Mungkin akan start shopping lps detail scan ni.. after 20w 😄

4y ago

Bestnyaa ada orang sudi bagi..macam sy kena beli sendiri la nampaknya sebab sy anak sulung..terima kasih sis sudi share pengalaman awak

Saya dah 7 bulan tpi blum beli lagi... Klau bleh dah nak beli tpi suami kate awal lagi jngan terlalu obses dngan bayi kata nye sedih sngat bila suami kata mcam tu padahal nieh anak pertama... Mesti lah teruja sngat2x sbb anak pertama, apa pun sabar jak lah

4y ago

Sbr sis kdg2 ni org laki x faham kita nk bli awl2 nt bila dh 7 8 bulan prgnant dh x larat dh nk jalan2 cari barang..

Wsalam . Saya da mula beli sikit2 . Sejak kandungan nak masuk 5 bulan . Saya beli yang biasa2 dulu tapi baby punya je . Dan kebanyakkan saya beli kat shopee . Dan saya beli semua barang utk unisex . Jd tak perlu risau kalau tetiba keluar lelaki atau perempuan . hee

4y ago

Owhh..ok sis, thank you sudi share pengalaman awak

Sis dah boleh beli dah tu. Beli sikit2. Macam experience saya, asyik tunda2 beli barang baby. Baby 35 weeks baru beli segala barang baby. Sebelum tu, satu apa pun tak beli lagi. Nasib baik sempat beli barang, alhamdulillah. Saya bersalin anak 1st on 37 weeks.

4y ago

#pelihara