Asyik muntah selepas makan.

Salam ibu ibu semua.. saya baru 6 weeks.. sy skrg lepas makan je terus muntah. Risau tak dpt nutrisi kt baby. Ibu-ibu ada tips tak nk bagi hilang rasa nak muntah lepas mkn???

8 Balas

Bnyak yang share tips tapi jangan terlalu ikutkan tau sebab badan kita tak sama. Saye pon mual masa first trimester sampai sekarang. Makan buah kalau tak lepas telan nasi and kurangkan makan benda panas macam halia atau herba sebab dokter sendiri yang pesan sebab usia kandungan kita muda lagi. tak makan nasi tu hati2 boleh kene hypo nanti, nak selamat bukak buku pink awal sebab saye haritu cukup 3 bulan baru bukak last2 kene tahan emergency sampai sekarang hypo and berat badan drop sebulan 2kg. Apa2 pon Jaga kesihatan awak dengan baby okey😘

2y ago

Awak boleh buat apoiment dekat klinik and akan dapat tarikh☺️

Banyakkan makan buah. Macam sy mmg lunyai betul rasa mual dan loya tu. Tp sy jenis yg x pandai muntah. Jadi sy x dpt muntah. Sy x suka jolok anak tekak. Jadi satu hari tu sy telan 2 cup besar buah2an. Lepas tu terus rse mual hilang. Dpt la makn nasi

2y ago

Sy takde fikir pasal muntah pun terus muntah je terus lepas makan.. sy ada jugak cuba makan buah2.. alhamdulillah okay tp tak boleh makan byk2 jgk sbb rasa mual jgk..

mungkin boleh cuba makan sikit2 tapi kerap.. sebab saya pon haritu tak lalu nak makan banyak sebab akan rasa nak muntah..

2y ago

Terima kasih atas cadangan.. 👍🏻

try mnum air barli kosong. kalo buat sndri tmbh halia masa rebus barli tu. in shaa Allah membantu

2y ago

boleh awak 😊.. in shaa Allah

Muntah tu mmg akan muntahh. Cuma jgn makan berlemak atau berminyak la

Kalau sya, sya tak lyn sgat muntah.. Sya beli biji kopi utk hidu..

2y ago

Try mkn yg masam2 n manis2

sis Cuba makan limau kasturi...2/3ulas ckp..lepas makan ye

2y ago

Okay.. sy cuba ye.. tq ye

cube elak mkn mknn y manis..pedas..berlemak..berminyak