Macam mana cara elak orang pegang perut kita

salam hye nak mntak tips mcm mana nk elak org pegang perut kita, tak selesa kalau ada org tiba2 nk pegang perut walaupun family yg tak rapat. mcm mana ek nak elakkan kadang2 tiba2 je org sentuh perutt kita. risau taklama lagi nk raya mesti jumpa sedara2 jauhh.

20 Balas

Kadang org pegang dia mendoakan sama utk kita dan bayi. Klw saya, saya bagi je org pegang sedara mara pegang. Kadang org nk pegang mungkin dia teringin nk ada anak juga. Dpt pegang pun dh buat hati org sekeliling happy kan.So jgn la fikir negatif sgt, anggap la kita berkongsi kegembiraan dgn org lain juga. Tgh mengandung ni, kena byk memaafkan apa yg berlaku. Even kita x suka, maafkan jelah.. Anggap la mereka pun nk tumpang rezeki anak kita ni.Mcm saya ttc lama, pastu mengandung tapi gugur sbb etopic. Masa lepas gugur tu org selalu usap perut saya dan diorg selalu ucap "Insyaallah, ada lagi ni". Alhamdulillah x sampai sebulan saya di sahkan hamil lagi. Mungkin saya diberikan rezeki oleh Allah asbab mereka yg sentuh perut saya, dan doakan saya mengandung lagi. Untill now saya ok je org nk sentuh perut dan saya minta mereka doakan mudahkan urusan saya ni.

oo baru tau ade org geli/tak suka bila pegang perut. sy suka org pegang. sy tadah je 😂 sbb kdg kesian tgok kawan yg nak baby tapi belum ada rezeki. dia teringin nak rasa perut mengandung, ambik berkat kononnye mana tau bejangkit. 🤭

12mo ago

emak saya pesan,jangan bagi orang pegang perut kita ,untuk mengelakkan terkena penyakit Ain dan sebaliknya,tak kesah saudara mahupun orang luar lebih kepada berhati2..

Sy punnn x suka org pegang wey. Klu dh terpegang tu nk wat cmne. Tp klu nmpk dia nk start pegang tu sy akan pegang tgn dia.. Senyum tukar topik.. Haha klu org gurau2 nk pegang, sy ckp, eh kenapa tu kenapa...smbil gelak2... Sbb dh jadi mmg.. Padahal bru 5 bulan perut kecik lg pn org dh nk pegang2

be positif n sentiasa la berdoa semoga ank yg kita kandung ni selamat. sy ni ex ttc. jd sy suka tgk org mengandung. kdg bukan la kita nk buat yg bukan2. just nk amek aura ibu mengandung je. kna phm jugak situasi org tu. menegur jgn sampai menghina tau. ingat tu. ni pendapat sy je.

sama laa..kadang makcik2 dtg kat rumah pastu kita salam.. tiba2 tgn dia kat perut da pastu sambil borak brp bulan bila nk beranak haihh.. ada yg ckp jgn bagi2 sgt org pegang perut kita.. ni nak raya lagi la..

1y ago

minta doa kalau ada yg tanya n usap..smbil tu kita pn doa spaya Allah lindung dr panahan evil eye

Hehe sy bwk handbag besar2 jgn gntung dkt shoulder. Pegang mcm mak datin tu. Mnjadi sbb dh try. Sy pun x suka pegang2 perut mcm kena raba rasanya.

1y ago

wah tq sis idea bernas bole try 😂

kalau saya , saya tepis tak kira la muda ke tua ke 🤣 saya cakap geli tak boleh pgg. terus diorang semua tka pgg 😂 saya mmg tak suka betul org sesuka hati pgg perut kita, cuba kita pgg perut dia balik 😂

1y ago

Mslhnye sis sy ni segan nk tegur lagi2 org tua.. xpe sy cuba.. hahaha

saya pulak bila nmpak orang nak pegang tu terus elak cepat2, bgitau taknak pegang sbb geli.. bukan nk pegang saja mulut tu pulak cmplain je ehh keciknyaa ehh ituu ehhh ini.. biarlah dia org nk terasa pun perut kita kan

1y ago

kn sis klau bkn mak metua da sound lma da tu

Tips nak elak 😃 hehehe saya bila duduk letak bantal atas perut bantal or peluk bantal..or peluk Teddy bear 🧸...kalau pi Jalan..selalu suami bawa handbag..saya kepit lengan suami sorok perut heheheh..

klu sy org nk pgang sy trus pegang perut , mngundir skit dan tnduk ckp je sorry tkselesa org pgang , kalau dduk pulak sy akn letak beg depn perut tkpla sempit skit dri ntah sespe main nk usap je kn