Prosedur bersalin dN buku pink

Salam ..hai ...sye nak tnye mcm mne prosedur buka buku pink utk yg mengandung luar nikah kat area johor bahru ye ?? Selepas bersalin ,pihak hospital kerajaan akan panggil polis n org kebajikan utk amik anak tu ke ?? Kalau waris tinggal kat negeri yg ade pkp tak dpt rentas negeri ,boleh mintk tolong makcik saudara kpd boyfriend tu utk ikat jamin perempuan tu ngn baby tu tak ? Mohon jawapan ye kalau ade yg tahu ☺️

2 Balas

question 1 - pegi kkia berdekatan dgn area rumah. bgtau nk buat booking. biasanya - ic ibu suami surat or sijil nikah. klu belum menikah - bgtau je. xperlu malu. mulut org & pandangan org kita xbleh nk control. spttnya staffs perlu bersikap profesional. yg namanya IBU memgandung semua istimewa. xkisah mengandung sblm nikah atau sesudah. musim covid ni biasanya kkia akam bagi tarikh appointment dulu sbb xnak lambakan pesakit crowded pada satu2 masa. question 2 - bergantung kepada 1. usia ibu tu (kalau bawah 18 perlu penjamin utk discaj & bawak baby kluar dri hosp). procedure nya - akan di interview oleh kebajikan utk memastikan keselamatan & kelangsungan hidup bayi in the future. WARIS - hanya keluarga aka bloodline. makcik boyfriend - x dikira waris. x akan dilayan. boleh mohon drpd pihak polis utk rentas negeri utk urusan mcmni. polis understanding. hrp membantu!

kalau umur 20 ke atas ,boleh discaj tanpa waris ke ??

3y ago

bergantung kpd dept kebajikan hosp tersebut. most hosp smmg kena ada waris.. die tgk byk benda bkn umo je.. social background especially