Details scan

Salam hai. Siapa yang pernah buat details scan masa kandungan 28 minggu? Heheh. Sy plan mmg nk buat details scan awal sikit sebelum ni. Tapi busy lately ni. Jadinya dlm x sedar dh nak masuk trimester ke3 dah. So nak tanya, siapa yg buat details scan masa 28 minggu tu, macam mana? Doc blh buat details scan dgn jelas x masa tu? Ataupun baby awak2 dh besar masa tu so jadi x berapa jelas. Tq pada yg blh share pengalaman. ?

2 Balas

waalaikumussalam..depends on klinik tu jugak mommy..mcm klinik yg sy pergi, diorg hanya buat details scan dr 20w-24w je..lebih dr 24w, diorg tak terima..bila bby dah besar, bacaan tak accurate dah..mommy kena cnfirmkan dgn klinik tu dulu if diorg boleh buat masa 3rd tri..sbb details scan ni dibuat oleh pakar sonografi 😊

5y ago

Ouhhh itulah. Sy baca komen2 org rata2 ckp mcm tu jgk. Jrg lah klinik yg buat details scan walaupun dh 28w kan. Tadi baru call klinik swasta tu ckp nk p buat details scan mlm ni. Cuma die xtahu lah sy dh 28w. Heeee.. Hopefully lah die blh buat jugak, kalau x boleh, sy scan biasa je lah. Hari tu tanya nurse KK, die cakap dkt KK akan buat jugak details scan. So die kata x perlu pergi klinik luar. Tapi rupanya dkt KK buat details scan yg sgt ringkas dan yg pnting2 je. Memandangkan masa tu pun ramai patient so sy pun xleh nk tanya banyak sbb menunggu turn pun dah lama jgk masa tu. 😅

Tme tu bby dh besar n nk gmbr ksluruhan xboleh mna sb jnin besar huhuhu...lau dh lpas 28w..Kne tgu mngu ke 32 xslap...Kne rjuk nurse cmna...

5y ago

Details scan sllu 28w keatas..Mcm.Air ktubn k nk tgk..Yg pertumbuhn jnin ok k x..Berat dia pon.Boleh tgk jga...