Ultrasound scan baby

Saya nak buat details scan, now 20 weeks.. memula rasa nak buat details scan je sbb rasa nk jimat n mcm x perlu je buat 5d/6d scan.. tapi tetiba teringin lah pulak nak buat 5d/6d scan.. masa anak 1st sy buat 4d scan x berapa nampak muka anak, mungkin jgk sbb baby dh agak besar time tu.. ada sesiapa pernah buat 5d or 6d scan? Boleh share puas hati ke x buat 5d / 6d scan? Ke rasa mcm buang duit je sbb x nmpk jelas muka baby.#SeriusTanya #ingintahu

17 Balas

Better cari klinik yg buat details scan sekali dgn 5d scan. lagi murah dan jimat. Saya buat dekat Klinik MyFamily: harga RM160 tapi kalau buat app hari rabu ada diskaun dpt RM130 jer. dekat sonobee pun murah, cumanya saya tak sure suasana scanning tu mcm mana. kalau saya suka bilik yg gelap & quality screen yg cantik, baru cantik & puas hati kita nk tgok 🫣😆

kalau nak murah sis buat kat sonobee. pakej 2d detail scan + 5d6d dalam 100 lebih je. saya pernah buat sekali je masa anak sulung. memang nampak muka jelas sebiji muka bapanya 😂 tapi yg ni sy buat kat klinik ajwa 200++ sbb masa tu klinik ni je yg ada buat. anak 2nd dan 3rd ni tak buat 5d. asal baby sihat 😊

terpulang pada sis nk buat ke x. saya pernah nmpak scan 5D anak org lain, bg saya nmpak sama je semua scan 5D tu.. saya tgk xda beza ngan baby org lain.. jd saya xteringin nk buat utk baby saya.. tp kalau sis rasa nk ada kenangan nk tunjuk kat anak tu bila dia besar sikit, boleh je sis..

1mo ago

sy pun sama mcm sis. nampak sama je muka. hehehe. cukup sekadar detail scan jela. sebab nak tahu cukup sifat ke tak.

Saya checkup kat hospital swasta. OBGYN memang guna 2D and 5D scan. 5D to more untuk kita tengok muka anak. Last scan saya on 36 weeks. Bila anak senyum tu nampak lagi jelas. Bagi saya & husband, sangat puas hati. Ni pengalaman saya la. Terpulang pada awak. Nak buat 5D boleh, taknak pun boleh.

1st time mom here. sy tak rasa penting pun 5d6d tu.. takat muka baby je. tak muka sy, muka ayh dia😄. kluar nnti pun boleh tgk. lg penting sy nk tgk perkembangan dia. jnji dia sihat dh cukup. bru2 ni g detail scan tgk baby kecik and dpt detect sy ada small fibroid. tu lg merisaukn dr 5d6d tu.

Bg sy atas kemampuan masing2, ade duit lebih, buat jee. Bukn selalu pum. Smbil buat ultrasound sambil boleh tgok keadaan baby😊 sbb kita bukn jenis checkup dekat swasta, stiap kali checkup doc akan scan klau swasta. So ade duit lebih buat jee.

Sy scan 2d je. Mula2 mmg teringin juga nk scan 5d tu tp bila Pikir2 semula, mcm xperlu sbb just nk tgok muka bby. Muka bby pun nmpk sama je dgn org lain. So agak membazir. Klu nk buat details scan ok je. Boleh thu bby ok x ok prkmbgan dia.

Lagi bgs buat scan details sis…nk pastikan ank sihat.sy buat 2x details scan masa usia 19w&25w..scan yg biasa sy bt yg 4d je utk tgok dia dlm perut ok ke x..lgpn scan 4d blh nmpk clear juga

Saya buat 5d dekat sonobee. Murah je. Details scan + 5d 100++ macam tu harga dia. Kalau nak cantik buat time 27 weeks ke macam tu. Baby dah gendut. InshaAllah jelas gambar muka dia 😍

Hye sis... 21weeks ... details scan sekali 5d..buat kt sono ja...anak² sblom ni xpnah buat..cuma kali ni anak last..apa salahnya simpan sebagai kenangan...xsampai 150...❤️