boleh ke puasa semasa hamil

Salam.. hai semua... boleh ke berpuasa masa hamil?

12 Balas

waalaikumusalam.. trimester kbrapa ya? kalau pngalaman sy masa tahu pregnant anak first tu bulan puasa, masa tu scan baru 5w. jdnya doktor tak bagi saya puasa sbb risau baby tak mmbesar.. elok lpas tahu pregnant mabuk teruk tu yg tak puasa. doktor cakap walaupun makan muntah ttap tak boleh puasa sbb risau badan kita dehydrate. kena minum bnyk air.. even da second or third trim kalau nak cuba boleh tp kalau tak tahan better buka.. insya Allah islam tu kan mudah.. kita diberi pilihan untuk yg tbaik buat anak dalam kandungan. apa2 pun doa bnyk2, makan yang berkhasiat. moga dipermudahkan urusan mommy 😊😊😊

3y ago

aamiin.. semoga semuanya dipermudahkan dan baby dlm kandungan sihat2 ja.. x sabar nak buka buku sbb nak tahu baby ok ke x. doakan semoga semuanya baik2 ja ya mummy2.. 🥰🥰

Dr KK bagi puasa, nurse pun. better rujuk KK untuk kepastian sebab lain orang lain. Macam sye, sye 37 minggu boleh puasa tapi kalau minggu depan checkup berat static atau menurun, sye kena puasa selang sehari sebab berat tak boleh menurun and maintain. Tak ada masalah nak puasa, bila rasa ragu ragu buka je, check gerakan anak mesti mcm biasa.. and jangan smpai lapar sgt. insyaAllah okay.

saya trimester ke 3 ... ritu tanya nurse kk ... kate ye kalau larat boleh puasa tapi jgn dipaksa ... gambaran yang diberi .. kalau kita lapar bby dalam perut 2 kali ganda lapar dari kita ... so demi kebaikan bby dan ibu if mampu teruskan if xmampu separuh hari pun okey ... sekadar kongsi .. saya pun cuba nk puasa xtahu boleh tak ...

3y ago

saya pun puasa separuh hari je sis ... sbb risau due dah nk dekat ... doc suruh standby tenaga yg cukup ... sbb pada pglaman fmily yg lain semua bersalin 36 - 38week ... so saya dlm keadaan berjaga2 je ...

sy bby 1st taun lps pregnant 5 bulan puasa full.. msa sahur mkn kurma, susu, nasi , air kosong secukupnya & jgn skip.taun ni masih amalkn pemakanan yg sma sbb bf bby.. alhamdulillah, bdn bertenga & x pent sgt.. cuba puasa dlu.klu betul2 x lrt & bby kurg gerak blh buka..

Walaikumsalam, sye pon msih ragu nk ikut puasa, sbab ni pregnant ank first, tpi sahur td sye ikut mkan, nanti bila rse x kuat sye tkkan lanjut, tpi msih rgu nk ikot, sbab blm tahu mcam mne keadaan baby, mngkin kte kuat rase sihat, tpi blm tentu baby blh kuat

3y ago

*sahaja

wasalam.. kalau xpernah ada masalah kesihatan dan kandungan, xda masalah, asalkan sahur dn berbuka dgn makanan yg ckup khasiat.. itu yg doc bgtau sy.. tp kalau sy, sy xberani sbb cepat hypo n pernah ada masalah kandungan sebelum ni

boleh je kalau awk rasa larat nak berpuasa tp jgn paksa. kalau lapar, terus berbuka. jgn ditahan tahan, takut effect baby. boleh cuba puasa selang selang

boleh je puasa , inshaAllah . tapi kalau dah tak larat sampai tahap pening muntah semua baik berbuka lah terus . bahayaa

sya sahur pas tu x smpai berapa mini dh kuar blk apa yg sya makn mcm mna nak puasa..

3y ago

Aah sama..sy pun mcmtu td..lps je shur n solat smua muntah blik

Saya tak berani.. Sbb ni baby 1st.. Tapi boleh je depends on seseorang