Berpuasa ketika hamil

Hai ibu².. saya sekarang 13w.. setiap khamis cuba untuk puasa ganti.. apa pendapat ibu² tentang berpuasa ketika hamil? Bagaimana kita nak tahu yang bayi baik² saja semasa kita puasa? #firstmom #firstbaby #ingintahu

2 Balas

kalau tak ada masalah DM atau low Hb, boleh je puasa. ramai je preggy ladies puasa sepanjang ramadhan tak kisah trimester 1st, 2nd atau 3rd. kalau sis rasa badan okay patutnya baby okay. jangan skip sahur, minum air banyak sepanjang malam. next time check up boleh tanya pendapat doktor yg pantau sis.

Boleh je... kalau ada GDM je kena pantau bacaan darah selalu dgn glukometer . jika hypo , kena buka puasa. Risiko pada ibu dan kandungan.