lepas susu ibu

salam hai.. nak tanya pengalamn ibu2 disini.. mcm mna nk lepaskn susu ibu lpas ank dh 2 tahun ye.ank sy nk msuk 2 tahun tp msih lg kuat mengempeng.

17 Balas

Sye pun wt hati kering je.. lpas tahu preggy lg, terus stop kan yg no 3 tuh bf.. time tuh umo dia 2y lbih.. seminggu melalak.. haha tp lpas sebut ada bby dlm perut mama, dia cm excited then lpas2 tuh dia dah xnanges lg.. bila nk susu dia akn mtk.. mama.. nk susu botol, xbole nenen.. Ada bby dlm perut mama.. dia yg ckp sndri.. alhamdulillah.. Kita ingt dia xpham, tp sbenanye dia bole except.. ☺️☺️ now sdih lak bila dia pndai main sndri, mnum kt botol, sbb rindu muka time dia mnyusu ngn kita tuh.. Mata brtentang mata.. 😭😭😭

Sy letak sos. Bila dia nak nenen tu sy terus ke dapur tepek sos. Pastu cakap nak ke minum nenen umi sakit nie ade darah pastu anak terus tak nak. Bila tanya awk nak ke nenen umi pastu anak ckp tak nak la sian umi tatittt (sakit) 3x buat menjadi. Anak masuk 3 years masa tu.

Sy pun keraskn aty jgk..mmg untuk bberapa hri die akn ngamuk mrh nk ngempeng msa nk tido..tp biarkn je die..sb die bkn nk susu pun cme sje nk bt main dlm mlot..last2 tido sndri..alhamdulillah skg mmg dh tido sndri..brjaya lpaskn die dri trus ngmpeng..

Kwn sy buat letak asam jawa dekat nipple, sebab ajar anak die xmakan saman..lagi die boleh die cakap 1 untuk die..1 untuk baby..🤣..last2 lepas dah rasa masam asam jawa terus berhenti..🤣

Hi sis! Di sini ada 3 tips macam mana nak cerai susu. Tak payah pakai kopi atau asam jawa apa pun. Semoga berkesan! https://my.theasianparent.com/tips-cerai-susu-badan

Saya pun sama jgk..ank nk msok 3taon da..tpi cme myusu diwktu mlm jew..sblom tido ank da mntk susu..hurmm trpksw r bgi gk smpai ank trlelp😅😉

https://my.theasianparent.com/tips-cerai-susu-badan Yang penting kena beritahu anak yang dia kena stop susu badan satu hari nnt.

11mo ago

mesti sayu kan...

Beli jadam letak kt puting kita,,pahit dia melekat2,,2-3hari dia xnk dah,,kita buka hulur pun dia lari,,mcm anak sy😂

Sama lh sis.. sy pun bingung.. mcm mna nk suruh dia brhnti nyusu bdan.. asyik menempel jax.. especially waktu mlm...

My son dah 3y 4m. Masih lagi breastfeed. Redha saja selagi dia nak. Nanti berhenti sendiri lah tu. Apa tips pon tak jalan

5y ago

Sama mcm saya.. Smp 3thn lbh xnak.. Letak ranting bakawali yg pahit tu pun still nyusu.. Last2 bila dia minta nak ngempeng, buat hati kering,. G bancuh susu botol bagi... Setiap kali dia minta buat mcam tu.. Smpai dia xminta dah..