Minum air gulA

Salam hai mmy2.. ada tak mmy² yang ada pengalaman anak pertama dan kedua sangkut GDM , anak ketiga tak sangkut.. disebbkan ada sejarah 2 anak GDM.. jadi kali ketiga ni kena minum gula awal . Skrg 12 week.. nurse kata kemungkinan besar akan sangkut lagi. 😭 risau , sedih semua ada... ke ada tips² ke.. tq mmy²

1 Balas

kalau waktu tak pregnant ada DM juga tak sis? adik ipar saya waktu anak first dia sangkut GDM, anak 2nd dan 3rd okay je lepas.

6mo ago

sis cuba amalkan minum air barli, jangan banyak, tapi konsisten tiap hari. gula memang kena cut. nasi pun. banyakkan ratah lauk. kalau larat, buat exercise sikit2 tiap minggu. semua tu bantu naikkan efficiency pancreas kita. tapi kadang GDM ni bukan sebab pancreas problem sangat pun, sebab placenta yang ganggu penghadaman gula tu. kalau sis tak ada DM waktu biasa, jangan risau. buat je mcm biasa waktu sis GDM on diet tu.