Check up di KK

Salam dan hye semua. Ini merupakan kandungan saya yg pertama, Alhamdulillah skrg kandungan saya masuk minggu ke 8. Boleh tak rakan² ibu ceritakan pengalaman check up sepanjang mengandung di KK 😊 Saya ada bertanya pd rakan sekerja yg lain, kebanyakan check up di klinik swasta. Atas faktor kewangan, saya dan suami decide utk check up sepanjang kehamilan kami ini di KK shj buat masa skrg. Ada perbezaan yg sgt ketara ke antara KK dan klinik swasta? Kemudian check up utk kehamilan ini kekerapannya setiap bulan ya? Saya dahulukan dgn ucapan terima kasih ya 🌷

6 Balas

Sy mmg check up kk. Ada hari, sekejap je checkup nya. Tak sampai sejam pun. Bile hari yg ramai tu mmg boleh smpai tengahari😅. Layanan sgt bagus. Sepanjang saya mengandung sy ad pengalaman dgn dua kk yg berlainan, dua2 kk sy dpt nurse yg sgtttt baik dan soft spoken. Sy rasa better kk sbb doc saya pernah pesan klu bukak buku pink better g kk, sbb kk detail and focus on both mommy n baby. Klu nk kata bad experience tu, dgn nurse yg duduk di kaunter pendaftaran je 😅 depa penat kut.

beza check up swasta dgn kk sy xboleh jawab, sbb sy pun check up kk .. alhamdulillah so far okay, doc misi monitor semua masalah kita .. ada pemberian ubat untuk msalah yg serious .. alhamdulillah sy dgn baby xde masalah pape walaupun checkup di kk je .. untuk kekerapan checkup, kalau xde masalah apa2 untuk ibu dgn baby, sebulan sekali atau sebulan dua kli sehingga 35w .. 36w keatas smpai bersalin, setiap minggu .. n 39w kalau xsilap klau xbersalin lagi, setiap hari ..

Melalui perkongsian orang sekeliling yg pernah pergi klinik gov & swasta mereka bagi tahu saya kalau klinik gov mereka lebih detail & strict , layanan tu ikut nasib..kalau swasta dia tak detail sgat check tapi layanan mereka amat bagus & tak lama tunggu & waktu fleksibel.Kalau bersalin dekat swasta, mental & kebajikan amatlah dijaga.

Bagi saya pengalaman cek KK. Dekat KK ni nasib la kalau dapat misi yg ok, ok je la dia bercakap. Tp kalau kita ada masaalah sikit semasa mengandung ke dpt misi pulak tk ok mmg kena sound jela. Sediakan mental

Saya pernah check up dua2. Klinik swasta dan KK. Klinik swasta pergi pagi 7.30, pukul 8 dah settle check up. Kalau KK boleh sampai stgha hari.

haritu saya dah call kk untuk buat buku pink tapi dia org kata nanti dia call balik sekarang saya dah 9minggu🤣