Check UP KK @ Swasta

Hi, nak tanya. Mommies yang buka buku pink kat KK ni, ada campur klinik swasta sekali tak utk check up? Contoh NT scan di swasta, minum air gula di KK. Or semua check up di KK je? Tq #ingintahu #firstmom

15 Balas

saya first mula2 scan perut memang dekat swasta. sbb situ blh scan. ckup 3 bulan, sy pegi kk utk bukak buku. pastu bile sy rasa nak scan utk tahu keadaan baby, memang sy akan pegi dekat swasta. still guna buku yg kk tu jgk.. xde masalah utk ni. buku guna buku yg sama je sbb dekat kk xbuat scan. just buat scan bunyi jantung baby shja. . kalau swasta kita boleh request utk scan detail and so on. 🤗 memang setiap kali scan dekat swasta pun dia akan tampal result tu dekat buku pink kite yg bukak dekat kk tu.

Saya bukak buku pink di KK, minum air gula 2x di swasta, first air gula saya minum kat klinik A dia cas rm105, kali ke-2 minum di klinik B cuma RM 40 je dia cas..pastu gender scan di Sonobee RM 18 je..Scan 5D plak dapat free kat satu klinik ni sebab jadi volunteer utk dorg blajar guna scan tu..pastu dorg bagi video baby dlm cd & salinan gambar baby 5D..

1y ago

Sy pun sabtu ni NT scan thru Sonobee.

yg pasti buku pink swasta dgn kk xboleh cmpur. sebab detail buku tak sama. boleh je awak nak buka dua buku. satu buku kk dn satu lagi buku swasta. kalau mcm niat nk buat NT scan, detail scan, monthly scan swasta ada buat. kena charge je awak. kk xde buat kecuali kita high risk pregnancy. baru refer pakar utk buat.

Sy buat check up kat 3 tempat. Hospital swasta, hospital sy nak bersalin dgn kk. Bukak buku pink kat kk. Kat hospital swasta buat scan, buat test apa semua. Sebulan sekali. Minum air gula dgn regular check up kat kk. Detail scan buat kat hospital sy nak bersalin. Hospital U

KK takde buat NT scan / detail scan / 4d5d scan. high risk pregnancy saja yg checkup di kk akan direfer ke hosp utk buat scan2 ni. kalau normal pregnancy kena pegi buat kat swasta.

boleh campur, cuma biasanya result drp swasta kami xconteng dlm buku pink, kami berikan salinan atau bukakan buku putih (buku swasta). So kena simpam dua2 buku ya

saya bukak buku pink kat kk...ada check up kat swasta jugak...tapi just guna buku pink yang sama aje...

scan lagi seronok dekat swasta sbb lagi nampak jelas. haritu pergi NT scan dekat sonobee dia tak mtk pun buku pink, dia just tanya EDD.

1y ago

Ok tak scan dekat sonobee?

Sy buka buku kt KK, mcm NT scan ke details scan & lain2.. Sy buat kat swasta.. Tapi ujian Air gula dsb sy buat kt KK..

Saya buat growth scan, nt scan & detail scan semua di swasta. Regular checkup dekat kk ☺️