Perut Mengeras

Salam. Boleh tau tak tanda bersalin selain pecah air ketuban dan keluar darah? Saya dh 39weeks 3 days. Hari ni lepas maghrib sampai sekarang nak tido perut saya asyik mengeras je. Adakah itu tanda? Perlu ke saya ke hospital? Risau pulak ni contraction btl. Tp tkt pulak ni braxton hicks je. Ni anak first tu la tak tau rasa tu. Ada tak sesiapa yg tak pecah air ketuban atau klr darah tp ke hospital dan nk bersalin?

7 Balas

Kalau mengeras setiap 5mnit itu jugak tanda bersalin awk...setiap 5mnit tau....kalau sy dlu dlm 5 mnit tu 3x akn mengeras br g spital...kalau awk ank 1st klau dah setiap 5mnit mngeras blh g spital cpt2

saya langsung takde tanda bersalin tapi waktu 39weeks 3 days tu saya pergi je hospital malam tu bila check seluk dah 3CM rupanya terus kena warded n then dekat LB doctor yang pecahkan air ketuban

Klu perut mengeras disertai rasa sakit kena kira gap setiap sakit tu brp minit. Klu sakit konsisten setiap 10minit dh boleh pegi spital. Klu xpasti boleh je pegi spital nnt doktor akn cek bukaan.

Klau nk bersalin xsemestinya turun darah atau pecah ketuban. Klau sis rasa sakit perut tak berhenti & sakit semakin kuat, tu tandanya nk bersalin tu. Saya dulu camtu sis

Tq mummy2 semua. Alhamdulillah saya selamat melahirkan baby girl pada 39 weeks 6 days. Sehari sebelum due. Doc ckp mmh tu tnda nya baby dh nk bagi sign. 😉

Yup, pergi je hospital. Semua orang tak sama sis. Semoga dipermudahkan.

Pergi hospital sis...