Mengenai bersalin

Salam apa pendapat mommies? Dulu pregnancy before ni sy pernah rasa sakit2 belakang,bawah perut dan perut mengeras.. Tp takda keluar lendir or darah or pecah ketuban. Esoknya pergi checkup kt hospital swasta, doc cakap nak seluk sbb perut sy mengeras. Lepas je doc seluk dlm 30 minit lepas tu terus sy rasa mcm sakit contraction then balik rumah baru keluar lendir dan darah sikit. 2 jam kemudian sy bersalin. Soalan sy, sy mengalami simptom yg sama sakit belakang dan bawah perut serta perut mengeras.. Tp tak sakit apa pon... So patut tak sy pergi ke hospital? Atau tunggu hingga lendir/darah/pecah ketuban dulu? Sy pon taktahu nak beza contraction palsu or betul. Sbb tak pernah mengalami sebelum ni

2 Balas

yes mommies sy dah dpt jawapan. sy sebenarnya dah contraction tp pain tolerance tinggi jd sy tak rasa sakit tu. sy p hospital dah buka jalan 4cm. terus tolak LR dan bersalin 3 jam kemudian. so moral of the story, pergi lah check kt hosp kalau ada rasa perut mengeras kerap sgt and rasa lenguh2 pinggang tu. takut jd mcm sy jalan dah buka.

stiap org brbeza...sis boleh cek brape kerap perut tu mngeras & gerakkn bby...ada je kes xpecah air ketuban lg tau² da buka 3cm...kekerapn skit & tnda tu kne alert supaya doc bleh cek lebih awl smada dah smpi ms brsalin atau tak