Baby minum air masak

Salam. Baby 1bulan terminum air masak. Masa bancuh susu malam2 dalam keadaan mamai ngantuk tak prasan lupa letak susu. Baby saya terminum dalam 1oz. Bahaya ke n perlu pergi hospital ke? Stakat ni saya tengok baby ok takde muntah ke apa. Tapi risau

8 Balas

X ade apa yg perlu risau sis. Air masak x boleh beri pada below 6 month sbb molekul nya ringan, takut baby tersedak. Air masak sbnr nya bagus.. Tp baby x digalakkan sbb baby akan kyg tanpa dpt nutrien dr susu. Tu sahaja.

1y ago

tq sis. dah tak risau, 1hari ni dh pantau baby tgok dia pn ok aktif tkde meragam.

takpe puan sbb tak sengaja kan. lepasni kena lebih alert tauu. yg skrg ni cuba pantau dia dulu, kalau dia masih aktif, menyusu ok & berak kencing takda masalah. insha'allah semua ok.

1y ago

strong ya mommy! 😇💪 lepasni kena cuci muka kot kalau rasa ngantuk sgt

Wa’alaikumsalam kalau tak sengaja tak apa. Tapi air masak tak sesuai utk bayi below 6 months. Bayi 0-6 months perlukan susu sahaja.

1y ago

btul awak mmg tk sengaja. skrg pn tgh pantau dia, baby pn ok tkde meragam

Xpa.. selagi baby xda muntah, perut ok, xmeragam, xda batuk atau pernafasan dia normal..berak/kencing mcm biasa.. cuma jgn amalkan selalu mcm ni ya..

1y ago

tq awak. mmg bersalah sgt gn baby. skrg pn baby ok sy tgok tkde meragam ke apa

btul. .sbb sy bg gak baby mnum air msak tp jgn gthu doc atau nurse la tp ikut suke masing2. .alhamdulilah, ank sy elok je sht. .

klau sis pkai susu formula tkpe pun klau bg sikit air masak. sbb sis bncuh susu pun dr air masak jgk. klau bf yg tk blh..

1y ago

Anak sis dapat nasihat doktor, takpe. Tapi anak kepada penanya soalan ni tak dapatkan nasihat doktor. Tak boleh samakan ya.

ank sy dlm pntang bg air putih sis. .

1y ago

baby bawah 6bulan hanya boleh minum susu badan/fm sahaja. usus baby tak kuat lagi. boleh refer penerangan dr lactation counselor ni https://vt.tiktok.com/ZS85Ks85V/

tengok reaksi dia

1y ago

sekarang baby ok takde meragam. mcm biasa. cuma sy risau. tp tanya family katanya ada je org bg baby minum air masak lps susu. betul ke? tp saya tk sengaja terbagi minum. hm