Cara nak kering kan susu badan

Salam, anak sy baru nk masuk 4 bulan, susu yg simpan ad lagi dlm peti beku tp xbnyk dh. Sy kena mastitis 3 bulan berturut turut n skrg dua2 belah breast kena, dh mkn ubt dostinex dh kurg susu tp still kena juga. Skrg ni sy nak tanya ibu2 cara mcm mana ye nk keringkan susu betul2 walaupun sy ambil ubat. Mslh skrg walaupun susu sy dh kurg picit pon keluar dlm 3 sudu mkn je breast sy mcm ad ketul2 kecik n besar, ketiak kerap kali bengkak knp ae? Dua2 breast Skrg breast masih mastitis merah n aerola mngeras susu susah nk picit keluar. Skrg ni sy mkn ubt bromocriptine untuk dua minggu n antibiotik. sy btul2 nk tahu sbb dh bnyk google ckp biar kering sndiri n mcm2 sy pening, ad yg ckp jangan biar nnt bengkak kena pam smpai abis. Soalan sy Kena perah buang / pam atau biar kan je? Nk dpt ubt kering susu ni kena jmpa doktor dulu kalau x mmg xdpt sbb ubat trkawal.

Cara nak kering kan susu badan
12 Balas

Wsalam sis. Kalau susu makin berkurang bila picit breast tapi rasa ada ketul2 dlm breast, maksudnya susu yg lama dah keras n tak dapat keluar. Sis boleh tuam dgn air suam atau boleh guna lactation massager yg ada fungsi heat. Sy slalu berjaya pecahkan ketul2 tu dgn massager. Tp kalau ketul besar2, sy akan pergi dptkan urutan utk clogged duct release (sbb sy ada masalah puting tersumbat jgk) dekat Bondahaven atau HBM. Yg penting lepas pecahkan ketul2 tu kena keluar kan susu tu cepat sblm jadi keras balik. Moga bermanfaat ya sis.

1y ago

maybe sbb makan antibiotik ke jd keras, ooo sy ada alat tu, dekat kuantan pahang ni ad ke sis hbm or bondahaven tu.. dia mcm klinik ke apa ye..

Hi dear.. sy pun pernah mcm kes u. If masih ada ketul2 tu tandanya masi ada susu badan yg tersumbat. Klu ada shower air panas (jgn guna panas sgt) kat rumah cuba halakan ke payudara then picit sampai air susu keluar. Biasa klu kta halakan air suam tu ke payudara, puting tu akn jd lembut n senang kluarkan air susu tu. Try buat rutin setiap hari, InshaAllah susu tu akn kluar smua n akn kering jg mcm sy biasa buat😊 smoga membantu☺️

1y ago

Xpa iktihar saja apa cara sekalipun yg penting kena konsisten InshaAllah nmpk la hasilnya nanti😊

sye share pngalaman sye ye.. sye ebm mom.. penah 1x susu yg sye pam tukar color jd pink sbb nipple sye bdarah then trus sye stop pam.. sye letak nipple cream n bia kn.. sye pn x jge jdual pam sye.. the next day bru pam tu pn x bg bby, sye buang je susu tu... sye kurgkn dmand susu.. smpi susu klua sendri pn sye bia je.. lme2 susu da x klua n breast sye pn rse lmbut n ringan.. so sye assume susu sye da kering..

1y ago

breast sy ni smpai tahap susu xkeluar sndiri, wktu dua tga hari pantang je lancar, lepas tu langsung xlancar, breast sy kalau ikut kan dh kempis dari biasa cuma ad ketul2 n still sakit, thanks dear prkongsiannya..

kalau boleh jgn sampai bengkak boleh mudaratkan sis...tuam kan sahaja....lama² habis..sy nurse bgtau ari to....tuamkan atau pam..to sahaja caranya..kalau sy dulu sy tuamkan sahaja..dlm 1 minggu mcm to habis dh..jgn picit je..jikalau dh tuam.

1y ago

mksudnya tuam then xperlu picit ke biarkan ke?, sy dh buat smua cara2 yg ad sis, mcm sis tuam n xpicit dia akan kering dari dlm ke?? xjadi susu basi ke sis? mcm sy ketul2 teruk kalau biarkan..

Assalamualaikum dear, if can jgn smp biarkan membengkak. Akan effect payu dara in the future. If buntu. Pergi consult dgn doctor pakar for lactation. Im not trying to scare you but payudara bole rosak or sakit lagi teruk.

1y ago

wasalam tu la dear, sy pon rasa tkut skrg ni, breast dh banyak kempis nya cuma ad ketul2 kecik, sy ingt2 lupa keadaan breast waktu xde susu dulu mcm mana, sbb ni ad ktul2 kecik n still sakit, btul la kan sy syak susu yg ktul ni, sy picit kuat2 pon xjalan huhu..

Saya pn hadap masalah yg sama smpai give up…da makan dostinex susu still ada,masih berketul & xtau nk buat apa…bila kita mermet pn dia akan merangsang susu…now breast kebas 😂😂😂 entahlah buntu

1y ago

try awk mnx ubat bromocriptine pula

alamak, sy baru je operation buang nanah dlm breast sbb mastitis jugak. risau kena lagi 😭😭 kalau sy tau mcmni, saya bg formula je kat anak..

1y ago

bahay sgt sis.. huhu, sy pon terpaksa bg formula setelah beberapa kali sy bertahan dngn mastitis ni, skrg sy dh xmmpu brtahan badan lemau abis sbb asyik mkn antibiotik n ubt tahan sakit huhu. sampai kena wad pon pernah huhu.. cukup la stakat ni sy xmmpu dh, sy smpai melutut merayu kat doktor yg rawat sy berkali kali tu untuk bg sy ubt kering susu, akhirnya dpt huhu..

Bukn ke susu klu xde rangsangan dia takkan menghasilkan susu? Klu lgi pam, lagi lah terjadinya susu.. SO.. Biarkn j lah nnt lma2 dia kering sndri

1y ago

ada sesetengh ibu mcm ni, tp tak untuk sy, kalau biarkan akan makin teruk, keadaan breast xsama, if dpt biar mcm ibu2 yg brjaya buat mcm tu sgt lah bersyukur awk, huhu.. sy 4 kali kena mastitis, dh 100 lbih antibiotik sy telan, kuar masuk wad, drip antibiotik paling kuat, breast dh kempis pon still kena mastitis n still jd bengkak2 kecil kt breast, maybe breast sy bermasalah, sy mmg xpam tp sy marmet, kalau xbuang makin mslh breast sy.

Puan, jika doktor tak beri bimbingan lanjut, puan dapatkan bimbingan drpd kaunselor penyusuan bertauliah berdekatan puan.

1y ago

alhamdulillah sis, nnt sy ke hbm kl untuk app, harap okey lepas ni, tq sis

sy dlu keringkan susu, letak kobis bulat tu kt tetek 😅 kobis tu nanti layu. tukar yg lain. lepastu mmg auto stop susu.

1y ago

sy dh pernah buat bnyk kali dh, smpai pernah letak dua hari kt breast, susu mmg stop tp jadi ketul teruk n sakit sgt, maybe xsesuai ngn sy huhu.. n susu still je ad msa tu smpai la sy mkn ubt kering susu bru brkurang.