Cara nak kering kan susu badan

Salam, anak sy baru nk masuk 4 bulan, susu yg simpan ad lagi dlm peti beku tp xbnyk dh. Sy kena mastitis 3 bulan berturut turut n skrg dua2 belah breast kena, dh mkn ubt dostinex dh kurg susu tp still kena juga. Skrg ni sy nak tanya ibu2 cara mcm mana ye nk keringkan susu betul2 walaupun sy ambil ubat. Mslh skrg walaupun susu sy dh kurg picit pon keluar dlm 3 sudu mkn je breast sy mcm ad ketul2 kecik n besar, ketiak kerap kali bengkak knp ae? Dua2 breast Skrg breast masih mastitis merah n aerola mngeras susu susah nk picit keluar. Skrg ni sy mkn ubt bromocriptine untuk dua minggu n antibiotik. sy btul2 nk tahu sbb dh bnyk google ckp biar kering sndiri n mcm2 sy pening, ad yg ckp jangan biar nnt bengkak kena pam smpai abis. Soalan sy Kena perah buang / pam atau biar kan je? Nk dpt ubt kering susu ni kena jmpa doktor dulu kalau x mmg xdpt sbb ubat trkawal.

Cara nak kering kan susu badan
12 Balas

mcm mane sis boleh kena mastitis ye? masa berpantang pum susu saja ke or direct feeding saja or dua2 buat?

1y ago

masa pantang df sis, tp sy kena mastitis yg first waktu dlm pantang, tngah tido mngiring masa tu kul 4 pagi sy bngun kena, waktu kat wad ad pam juga sbb terpisah dari anak. then slepas pantang sy pam untuk stok masuk kerja, lepas dh kena skali tu mmg kena kena kena dan kena, 3 bulan direct sis,smpai ank dh xnk df sbb breast panas,bengkak,merah,aerola keras, mcm2 cara buat nk bg baby hisap balik belah kiri ni,sakit xyah ckp la sis,last2 smpai kesudah xnk,bg jelah kanan, kena yg kanan pulak..dua2 xnk,smpaikan sy dh mkn ubt kering susu n breast sy xda bngkak dh pon kempis dh sy bngun dri tido mngiring sy rasa sakit n yes kena mastitis lagi,skrg dua2 kena sis, doktor pon pelik dia pgg breast ckp dh kempis tp nape kena lagi, baby bg botol je susu ibu n skrg cmpur formula sbb stok dh kurg,huhu, doktor ckp urat sy kecik,n sy ad saraf juga. lepas ni akan ke hbm in shaa allah..doakan sy sis..

boleh tau tak camne boleh kena mastitis tu? memula bengkak susu ke?

1y ago

masa pantang df sis, tp sy kena mastitis yg first waktu dlm pantang, tngah tido mngiring masa tu kul 4 pagi sy bngun kena, waktu kat wad ad pam juga sbb terpisah dari anak. then slepas pantang sy pam untuk stok masuk kerja, lepas dh kena skali tu mmg kena kena kena dan kena, 3 bulan direct sis,smpai ank dh xnk df sbb breast panas,bengkak,merah,aerola keras, mcm2 cara buat nk bg baby hisap balik belah kiri ni,sakit xyah ckp la sis,last2 smpai kesudah xnk,bg jelah kanan, kena yg kanan pulak..dua2 xnk,smpaikan sy dh mkn ubt kering susu n breast sy xda bngkak dh pon kempis dh sy bngun dri tido mngiring sy rasa sakit n yes kena mastitis lagi,skrg dua2 kena sis, doktor pon pelik dia pgg breast ckp dh kempis tp nape kena lagi, baby bg botol je susu ibu n skrg cmpur formula sbb stok dh kurg,huhu, doktor ckp urat sy kecik,n sy ad saraf juga.