Macamana cara simpan susu badan

Sy breast feed anak yg berusia 23hari.. kelmarin sy try perah susu nk sy ingat nk bekukan sebagai stok .. bulan depan sy nak try bagi susu badan guna botol dah.. yg sy tau klw suhu bilik tahan dlm sehari ja susu tu.. klw dlm chiller tahan dlm 4hari n klw dlm freezer tahan dlm 2minggu .. cerita dia begini.. kelmarin sy perah susu guna tangan je..cara marmet.. Jd Slow la pengeluaran air susu... tengahari sy start perah masuk botol susu then sy stop sbb penat n sy simpan botol susu tu dlm chiller... Malam sy keluarkan balik utk perah lagi.. sy ingat bila botol susu dh penuh susu baru sy nk pindahkan susu tu dlm plastik bag khas utk susu n baru la nk freeze kan .. boleh ke mcm tu ? Ada masalah x klw buat camtu .. dan satu lagi pertanyaan sy ialah boleh ke campur kan susu belah kiri dgn belah kanan kita ? Sbb Susu sy belah kanan pekat n susu belah kiri pula cair mcm air biasa..btw sy nk guna pam tapi x berani sbb ada yg ckp susu bengkak klw guna pam bnyk kali lagi² klw saiz corong tak sama dgn saiz breast ..#firstbaby #seriusnanya #firstmom

1 Balas

1. susu yg bru perah boleh tahan 4jam je dlm suhu bilik atau 8jam dlm bilik aircond. 5 ke 8hari dlm chiller, 3bulan dlm freezer. 2.susu yg baru perah atau pump x boleh campur dgn mana2 susu yg dh simpan dlm peti ais terus. kalau nak campur kena make sure dua2 susu sama suhu. maknanya susu yg bru perah, kena simpan dlm chiller dulu, bru boleh campur kan dgn yg dah sedia ada dlm chiller. 3. susu kiri atau kanan tetap sama, xde mslh utk campur, and susu ada 2jenis hindmilk dgn foremilk, kena marmet atau pump atleast 15 ke 20minit utk dpt kan hindmilk. both of our breast ade dua2 susu nii. foremilk susu yg cair mula2 keluar masa bf atau pump. hindmilk susu pekat after 15minit bf atau pump. 4. xde masalah utk pump. kalau nak buat stock utk kerja nanti. dan xkan bengkak susu andai kata awk jaga waktu pump every 2hours. saya epmom. dri dlm pantang lagi dh pump susu, x pernah lagi kena bengkak susu. saiz corong kalau x betul, buatkan susu x keluar habis. tapii sye guna universal pump mcm real bubee tu size 30cm xde mslh pon, boleh je susu keluar habis, janji lekapan kena betul. kena guna mode yg betul. kalau guna wearable mmg kena pilih size yg betul. kalau x susu x habis keluar. dan kalau awk suri rumah, xperlu utk pump susu dulu masa dlm pantang, bagi je direct feeding. sbb nanti akan jadi oversupply. nak keluar tinggal anak baru pump atau marmet.

11mo ago

tq info yg sngt brguna ❤️