Sensitif dgn bau

Salam, ada tak boleh bagi tips nak hilangkan alahan.. penatlaa sensitif dgn bau ni. Semua benda xboleh bau. Bau makanan, sabun, minyak wangi, bau husband pon tak boleh.. asyik nk loya.. kalau bau tu teruk sgt sampai muntah2..

16 Balas

Wasalam . Saya pernah lalui fasa ni , dan skrg usia kandungan sudah masuk 8 bulan 😊 . Tempoh untuk alahan ni , hanya Allah yg tahu apa yg kita rasa . Sebab saya lebih dari ni , makan pun muntah , drip air selang sehari . Kalau saya tak drip air kt klinik / hospital , saya tak boleh makan . Bau , dgr org bercakap , tengok org ramai , semua tak boleh . Dengar suara suami pun terus muntah 🥲 . Alahan ni bagi sy tiada ubat . Ubat dia kita kene sendiri perlu kuat 💪🏻Sampai usia kandungan 4 bulan sy alami alahan ni . Tp mcm2 cara sy kurangkan , tp tak berkesan jugak . Yang penting sabar , dan bisik pada diri sikit lagi nak habis sikit nak habis , pujuk selalu baby utk kuat bersama kitaa ❤️👶🏻 .

Sama sis. Sy dah 4 minggu alah macam ni. Makan sambal yg menumis tak bole langsung. Sakit muntah tu, dia tarik sampai rasa macam x bole nk terus hidup. Makan lambat pun muntah perit sangat nk lalui sorang2. Lagi pula sy pjj dgn husband. Kalau tak tahan muntah sampai seharian, sy ambil ubat angin n ubat veloxin

saya masa 1st trimester pun ada masalah sensitif dengan bau lagi2 suami 😂 saya ambik limau purut tu pulun lah hidu2 baru rasa kurang sikit loya & mual .. tak kira apa jenis limau pun boleh lah taktau ia mujarab ke tak kat sis kalau kat saya memang menjadi ..

😩kita alami alahan yg sma ..sya tk dpat masak langsung..cium bau bawang putih pun 😪 ..mmg muntah teruk ..org yg masak kt dpur pun dpat cium aroma bawng tu..boleh suruh muntah teruk😩 penat lahh ..mcm mna nk hilangkan eh ..share² mommy² smua🥺✨

1y ago

tak tahu lah kn kenapa ..klau morning sickness okay .. trlmpau sudah ..kdg nak satu jam skli kn muntah😪

takdak ubat kalau alahan mcm tu, sbb sy pun alami alahan yg sama, sampai kan nasi pun tak boleh mkn n bau. boleh mkn roti gardenia jgung jer smpai perut naik 5 bln. lepas tu alahan tu makin hilang n now dh boleh mkn mcm².

Alahan mmg xde ubat puan, nikmat utk kita. sy nak dkt 5bulan bru start masuk dpur, sebelum tu alah bau org lain masak pon muntah rasa nak marah. sy pegang minyak angin je bg hilang bau. inshaAllah puan, kuat semangat ye.

Memang xde ubat la kalau alahan bau nie,.. Kecuali mengelak je.. Pernah gak rasa masa kandungan ke2.. Xleh bau nasi yg sedang di masak & sdh msak.. Pening dia xleh bawa bincang.. 😂 Apapun semoga dipermudahkan..

Banyakkan berehat & boleh try pil veloxin.. pengalaman saya muntah loya masa 1st trimester teruk juga.. alahan bau masakan dan klu makan mmg cepat muntah semula.. at last kunyah chewing gum juga baru rasa lega 😆

Saya smpai 9 bulan masih lagi loya dgn bau smua tu. Lain org lain, ada yg hilang cpt , ada yg mcm saya smpai nk bersalin pon tkbole lgi bau perfume smua . Citanya pakai barang2 baby jela sabun bedak smua🤣

Sy alahan bau wangi yg kuat then xblh dgr org bersembang ase mual.. sis try pakai mask je.. sy mmg kt ofiz pn pakai mask n elak dduk dkt area yg trigger untuk mual..