cyst ketika pregnant

Salam.. Ada sesiapa yg ada pengalaman ada cyst ketika pregnant.. Cyst boleh mengecut ke bila kandungan membesar? Sya pregnant 15 minggu doktor kata ada cyst...

15 Balas

sama mcm sya sis.. sya awal chek ada cyst n cyst y dr scan ada lebih besar drpd janin... tmbahan dia betul2 berada dkt tgh2 ovari.. masa dgr Dr bgitaw takut n sedih.. cuma jgn mkn mknn y blh buat dia mkin besar.. n 2bln lagi bru blh scan blik utk tahu sma ada cyst tuh jnis mkin mgecil atau mkn membesar.. andai makin mbesar bru dia akn refer kita kpd dr pakar..hari2 sya doa... daging lnsg sy x ambk masa nie... Alhamdulillah 2bulan kemudian masa kndungan 18mggu dr chek cyst tuh dh hilang.. syukur sgt2

2y ago

salam sis..boleh kongsi cara pemakanan sis tak?..saya pun preggy 6 weeks..ada cyst 5cm..

Saya pun masa awal2 pregnant tu Dr check ada cyst lps tu tiap bulan kena scan tgk dia membesar x, lps tu Dr dkt kk suruh buat appointment dkt pakar O&G untuk check pulak, alhamdulillah check dgn Dr dia ckp ok cyst tu dah xda, dia bgtau cyst ni masa mula2 pregnant mmg kebanyakkan wanita ada, dia untuk support baby, lps baby dah besar sikit dia hilang, alhamdulillah.. Skrg dah 19 weeks n cyst tu pun dah xda

Menurut pnglmn ank frst kakak sy,Mase mngndung dalm 6 weeks cm2,doc detect ad cyst,doc ckp tggu baby besar dulu cmner,Klau mengecut it's ok..Lau x kna buang cyst uh... allhamdulillah bila baby besar cyst kakak sy mengecut n hilang sendirinya Smpai lah da dpt ank no2 😊...cyst ad dua jer active ngn xactve..so kena jaga pemakanan kakak sy ckp,elakan selalu mkn instant food,..ini pesan doc..

Ade 2 jenis cyst yg doktor explain kat saya. Bab saya pun ade juga 3cmx3cm. 1 cyst air, 1 cyst kena bedah. Kalau cyst x kecut & membesar , memang kena bedah. Tapi kalau x silap , cyst yg teruk boleh jadi kalau rahim dibuang. Yg ni kena hati2.Kalau yg air, nanti dorg pecahkan je. Insya Allah takde pape. Kurangkan makan fastfood.

Wslm.. Sy pnh kna cyst semasa mengandung 1st.. Tp sy keguguran.. Cyst xbahaya..mak sedara sy dlu pnh ada cyst.. Cyst membesar bersama baby.. Bila bersalin nnt akn d kluarkan sekali. Jgn mkn @ minum makanan yg blh aktifkan cyst.. Sy skrg mmg pantang btl2.. Alhamdulillah pregnant kli ni ok..

sy pn ada cyst jgk msa scan lpas buka buku pink..tp doc ckp kcik lg..so x perlu bimbang..mmg kbnyakan org akn ada cyst di awal khamilan..tp biasanya cyst tu akn kecut blk..lg 2 mnggu sy kna scan lg utk tgk cyst tu ada lg ke x..hopefully dh kecut laa..hehe

sy nk tumpang tnya.. mmbe sy ada crita dia ada cyst kecik la dluar rahim.. cyst ni kalo da kita xblh prgnt ke??n bhya ke kalo prgnt??? mcm mn nk buat yew doc ckp xblh ambik ubat.. blh ke ambik suplimnt utk cyst??

Sama. Saya scan 5 weeks ada cyst. 3.6 x 4 cm jugak. Then dr suruh scan masa 8 weeks. Bila pergi cyst 3.6x3.7 cm. Then appointment lagi masa weeks 15 alhamdulillah cyst dah takde langsung.

9mo ago

Sis sy pn mcm ni.. ada amalkan apap2 makanan td …

sama mcm sya..msa scan 5weeks doc ckp ada cyst..2 tmpt lg..dlu msa ank 1st satu je..tpi x mmbesr.kcil sja..kli ni 2 plk..tpi doc ckp cyst tu x bhya..pndai mngecil..

ya sis. saya skrg da 39 weeks. dulu pena ada cyst masa 7 weeks. lama2 cyst tu akan hilang bila baby membesar. cuma kena jaga pemakanan and fikir positif selalu..

5y ago

Ok sis.. Terima kasih... Sngt mmbantu 👍