Camana hentikn susu badan

Salaam smua. Ank pmpuan sy 2tahun10bln masi nak susu bdn. Sy sdg cuba stop dgn kurgkn. Mslhnya dia tantrum bila x dpt. Ank pertama boy x cmtu dlu. Sy x pglmn utk kes bgini. Tlong share idea. Tq ❤

4 Balas

Saya buat petua sama untuk dua anak lelaki sy. Saya ajar malam tanpa susu dlu. Standby kan air kosong/susu tepung dlm bilik. Bila bangun je offer air tu. Memang akan tantrum tapi kena pekak kan telinga. Offer je air tu. Nak minum kena minum air tu. Hati kena kuat tak boleh harini kuat esok dah surrender. mmg kesian tapi tu je caranya kita tegas utk dia faham. dia takan ada pilihan lain kalau dah dahaga. Anak2 sy dalam seminggu lebih dah boleh wean off ☺️ kena tahan telinga dari pagi sampai malam. Oh letak bantal kat breast so kalau dia meronta ni kita peluk kuat bantal tu jgn lepas. Kalau dia cuba manja2 buat taktau je. offer air kosong/susu tepung je sis jgn bagi air manis lagi teruk tantrum nanti

10mo ago

Alright semoga kuat ya ibu ☺️ tahu bukan senang melibatkan emosi tapi kita akan gembira bila anak berjaya harungi dgn kita 🫶🏻

ye mmg ank akan tantrum utk seketika..ibu kne kuat n sabar.bkn menda mudah.ank sy dekat 2 mnggu tantrum..xnak tido mlm smpai pg..merengek..serba x kena.tp dlm masa tu sy pancing dgn mknn..roti..biskut..Mee..susu kotak or jus.pelan2 sy bgtau dia dah besar n dlm masa tu sy letak bawang putih n asam limau kt puting.. alhamdulillah makin lama dia blh terima n lepas

tantrum tu biasa la. lagi² umur dua tahun. benda soothing utk dia ttbe tak dapat. u kena kerap bgtau kat dia. pujuk. tp at the same time u takleh jugak bg susu kat dia. kalau dia ngamok, biarkan. cuba pujuk bg susu kotak sjuk sbg ganti pulak.

10mo ago

iya sis.. tq. sy akn cba. ni pn tgh hadap dia mgamok jerit. smua dia moody sbb xdpt susu bdn.

part pujuk mknana lain tu sy cba sda.. smua dia tolak. kna tggu lpas amok. tu pn xbyk dia mkn. part letak d puting blm try.. nnt sy try. heee tq puan.