BELUM MENIARAP

Risaunyaa anak dah 5bulan lebih masih belum meniarap. Risau sangat sangat!! 😭😭😭

13 Balas

Hi jangan risau ya the time will come! Skrg dia ada cuba cuba capai mainan dekat tepi dia tak? Anak i masa umur 5 bulan pun tak pandai meniarap sebab jarang tummy time drpd lahir. Setiap kali I meniarap kan dia, dia nangis sebab tak nak angkat kepala. Tapi masuk je 6 bln tiba tiba dia pandai sengetkan badan dia dan meniarap sendiri. Selang sehari dua dia boleh pusingkan badan dia drpd perut ke blkg and blkg ke perut. Skrg dah 6 bln 3 minggu macam askar berguling. Dont worry every baby grow at their own phase 🤗

Jangan stress sayang. Banyakkan tummy time. Dulu saya masa anak 3 bulan saya pun down tengok anak org kemain angkat kepala meniarap. Anak saya taknak tummy time atas lantai jadi saya angkat letak atas dada saya. Haa tummy time atas perut ibu. Lama lama dia boleh meniarap sendiri dah bila masuk hujung 4 bulan.

Anak saya time 3 bulan taknak meniarap taknak tummy time. Bila suruh buat tummy time menangis nangis. Last last saya taknak paksa. Cukup 4 bulan haritu di sendiri pandai meniarap. Saya rasa dia start belajar meniarap kat taska tengok kawan kawan pun dah meniarap

its okay. saya rasa semua baby progress nya berbeza. they will follow their own timeline. banyakkan tummy time. insyaallah tiba masanya nanti baby kita akan meniarap sendiri :) - saya punya baby pun masih belum meniarap umur 5 bulan.

jgn kerap dukung. ltk dia atas lantai atau katil. biar dia explore sendiri cara nak berpusing meniarap semua. dulu sye selalu kalau nampak die dh pusing mengiring sye akn tolak bdn die utk meniarap. lama2 die tau je.

jgn rsau.. ajar baby slow2.. bley tgk kt ig or utube ade org share.. mula2 kte kne tlg baby kte dlu.. bg dye mngiring.. tnjuk dye mainan.. bia dye ikut mainan tu pastu mngiring kn dye.. dr mngiring tu awak tlg dye mniarap..

Alhamdulillah anak saya umur 5 bulan dah merayap, 6 bulan dah merangkak dan berdiri dengan sokongan. tips nya jangan buai dari lahir.. sbb baby saya dari lahir Sya tak buai

11mo ago

Anak saya 6bln tknk meniarap,pusing pon separuh,diri pon tk tegak.doctor ckp normal utk baby prem tp saya gigihkn jgk ajar dia pusing,duduk,diri semua kita yg kene tlg dia insyaallah dia bole

Train anak baring kat bawah tanpa support bantal. Bagi kat tempat rata. Baring kat play may ke. Tummy time pun membantu sangat. Jgn stress okay mummy ❤️

Banyakkan buat activity tummytime dgn baby,byak letak dekt bawah makss nya dekt lantai..nnti bby suka pusing2 n meniarap

sama🥲 kita lagi la dah nak berapa hari lagi nak masuk 6 bulan.. still anak belum meniarap