Baby 5bulan belum meniarap

Normal ke bby sy dah 5bulan belum meniarap, org asyik ckp 3 atau 4bulan sepatut nya dah boleh meniarap tapi anak saya asyik mengiring je #firstmom #firstbaby #bantusharing

5 Balas

normal. bby mengiring tu bagus mommy ada progress. anak sy pon 5 bulan 7 hari baru je boleh meniarap harini. tapi belum pandai pusing balik. sy ok je. still kena bantu ajar bby. bby sy sebelum ni start dgn suka angkat kaki then mengiring. harini alhamdulillah complete pusing meniarap. setiap progress bby tak sama. ada cepat, ada lambat. mommy boleh encourage bby, cuba try ni: 1. buat sesi tummy time 10mins every day. mommy pon meniarap depan bby berhadapan. 2. bantu angkat tangan bby straight, selarikan dengan badan bby cth guna tangan kiri. then, angkat kaki kanan anak bagi lutut mengiring ke lantai terus meniarapkan & terbalikkan bby semula ke posisi asal (baring). buat beberapa kali. 3. baring sebelah bby, mommy tunjuk posisi step utk meniarap beberapa kali. semoga membantu.

11mo ago

kalau anak yg baru seminit bagi tummy time pun dah nangis mcm kepenatan.. mcm mna tu? 😢 anak dah nak masuk 6 bulan

Saya pun baby 5 months hanya mampu mengiring sahaja, ramai kata buat tummy time bagi dia biasa.. Setiap kali tummy time meniarap dia pandai pusing telentang balik.. 😂 InsyaAllah Slow2 la kot dia lama2 pandai la tu, harap benda yang sama dengan baby saya ni.. Ikut timeline baby..

selalu tummy time.. dan ajar sikit².. setiap anak lain² capaian nya.. anak saya 3 bln mmg dah meniarap..ni dah 5 bln lebih..terer 🤣meniarap tp xreti pusing balik.. boleh berpusing 360..dan start nak angkat bontot..takpaa.. dont worry..normal tu..

Try buat gerakan kayuh basikal, lepas tu bawa sebelah kaki rapat ke lantai berlawanan macam dia nak pusing. Badan dia auto akan ikut tertiarap. Saya buat macam tu. Lama2 baby pick-up dan pandai buat sendiri.

anak sy sekarang 5 bulan 7hari bru pandai meniarap. selama ni asyik suka mengiring je. tapi dalam masa sehari dia usaha terbalikkan tubuh dia alhamdulillah dah pandai dah dia.