cuba share pengalaman induce ibu2..

Rasa debaran bersama excited sbb kne admit 20/7/19 ni untuk induce at 38 weeks..siapa yg ada pengalaman please share and apa tips utk mudah bersalin yew..

2 Balas

Hai sis.. Sis induce sbb apa? Sy ada pgalaman induce masa bslin anak 1st 39w3d... contraction konsisten dah..kluar tanda lendir bdarah..bla g hosp cek dah 3cm dlm jam 8pagi..lps tu air ktuban pecah tp bukaan still 3cm smpai laa ke jam 2lbih ptg.. doc dh risau sbb takut baby lemas sbb graf jantung baby tu jap2 ok jap x..doc suggest induce jnis drip tu.. sy pun stuju aja.. hmmm..rasanya xsmpai 1jam lpas induce tu bganda2 sakit smpaikan sy xnak tau bukaan dh brpa tiap kali nurse cek sbb dh jadi xkeruan nak mnahan sakit😅 yg sy sedar2 tdgr nurse ckp nak nampk kpla baby dh..btul2 induce tu mbuatkan bukaan sgt cpt..cumanya kita kena tahan laa sakit contraction tu..kalo sakit tu dtg kena relax..pandai kawal nafas dan tdk panik..sbb kalo kita rasa takut mcm makin sakit pula.. Sis kuatkan aja smangat nanti yaa..bla dah tiba masanya.. mmg sakit tp skjp aja tu. Bla bby dh kluar..xbleh cakp apa dah..tcari2 pegi mana hlgnya yg sakit kuat td tu...sakit bjam2 yg kita hadap bla baby kluar trus hilang..smpaikan proses kluarkan uri dan jahit tu pun kita xrasa sbb happy..bcampur lega smuanya kn..

5y ago

Yaa sis.. jgn risau..smuanya akan okey nanti.. Mudahan-mudahan lps sis induce nanti bukaan akan lbih cpt..mmg sakit tp skjp aja tu..yg penting sis & baby selamat..

Induce sbb gdm dan ada early contraction

5y ago

Ooo mcm tu...mudah-mudahan sis dipermudahkan sgala urusan bsalin yaa..innsyaAllah amin..amin..