Siapa pernah pengalaman mcmnie

Rahim lemah tak boleh hamil ke?? Sebab itu tak beratur period 2 kali selepas kahwin...kalau stress banyak tak hamil ke??hormon x stabil Ada org cakap mcmtu..

3 Balas

Siapa kata xboleh? Cuma cara kita nk handle shj yg menentukan sama ada boleh atau tak. Nk plan utk pregnant xboleh stress. Itu buat kan hormon kita jd tunggang langgang, period delay, dsb. Klu sblm pregnant dh ada penyakit, kena kawal dlu. Darah tinggi, kencing manis, obesiti, thyroid, pcos. Tak perlu takut utk jumpa dktr. Jaga pemakanan & bersukan. Bila aktif, hormon pun akn ikut sama. Sy pun org duk kata mcm2. 2x mc sblm ni. Now alhamdulillah tgh tgu hari bsalin. Kdg2 perubahan tu kena mula dari diri kita & sokongan dari pasangan amat perlu.

Bukan xboleh tp kita kena kuatkan rahim dan banyak makan makanan sihat utk beri suasana yg baik utk bb kita lekat dan berkembang. Kurangkan makan luar yg banyak msg sbb ia boleh mempengaruhi hormon kita. Jaga emosi jgn stress sgt sbb bila stress hormon sex akan jatuh utk badan kite manage stress tu dgn hormon lain pulak.

sy pun rahim lemah sy gugur 2kali...lps tu sy pergi berurut bru lekat...priod xtratur blh g frmasi or klinik jumpa doc mtk ubt untuk stabilkn priod or hormon