Saya nak kongis..pls jawapan komen..

Ttc setahun saya masih belum hamil sebab cycle haid tak beratur..last period 28/9..delay period sebulan .. saya x de cyst dn pcos ..normal rahim..tahun lepas saya period okay seblm kahwin...bila dah kahwin period tak beratur..#pleasehelp #ingintahu Cycle period 28-35 normal? Sye cycle period 40 -45 hari 😭

Saya nak kongis..pls jawapan komen..
9 Balas

saya pun pernah ttc 6tahun , ada masalah yang sama juga period yang tak teratur .. dah usaha macam2 , mula2 saya jumpa doc dia cek rahim saya takda masalah ketumbuhan pastu doc sarankan saya turunkan berat , saya turunkan juga bila dah turun saya masih lagi tak pregnant , pastu saya pergi sekali lagi ke kk dan ceritakan masalah yang saya nak merancang untuk hamil dan saya cakap ada masalah period yang tak teratur , misi pun dia buatkan pap smear dia kata saya ada masalah keputihan yang banyak masa misi cek tu , dia sarankan saya beli ubat keputihan dekat farmasi dan doc ada bagi ubat period saya yang tak teratur tapi sama juga takda rezeki nak pregnant .. saya dah putus asa masa tu yang saya fikir kalau ada rezeki ada tu alhamdullillah kalau takda mungkin bukan rezeki saya lagi .. seyes saya berhenti berharap dah memang masa tu dah malas fikir pasal anak .. pastu tup2 2020 saya tetiba pregnant tu pun saya sendiri taktau yang dah ada isi usia baby pun 14w patutlah sepanjang saya taktau pregnant tu adalah juga saya sakit2 dan minum segala jenis ubat syukur Allah masih berikan perlindungan pada kehamilan saya .. saya dapat tau tu pun sebab period saya dah tak datang 3bulan tapi bagi saya anggap biasa sebab period tak teratur kan suami saya yang paksa buat upt test dia cakap perut saya nampak lain macam , selalunya saya memang malas sebab setiap buat upt result dia semua -ve tapi taktau anak sulung tu macam mana boleh naik double line .. alhamdullillah , semoga puan dan suami diberikan rezeki zuriat inshaallah puan bersabar ye dalam menghadapi semua tu ..

Sebiji mcm sy. Regular period sepanjang hidup. Cuma cycle sy pendek jadi sebulan 2 kali period sy is normal doc ckap. Nikah bulan 3. Start tu period tak betul. Awal bulan 4 dah lari dari calendar hujung bulan 4 tak period. Bulan 5 pun lari juga. Bulan 6 tak datang. Cek upt negative. Bulan 7 pun tak period juga upt ngative juga. Prgi klinik. 2 buah klinik nk bagi ubat turun darah. Tapi hati tak sedap. Prgi 1 klinik pakar, dia cek sy dpt ubat hormon. Bulan 8 period yg mcm tumpah darah dgn ketul2 smpai warded. Lepastuh report tulis failure pregnancy 😂😅 tapi tvs rahim je menebal. Upt mmg ngative, hcg tak preg pun. Pastuh pantanh mcm org keguguran. Bulan 9 tunggu period tak datang juga. Fikir normal lah hormon kahwin kann. Lepastuh 1 hari tu pening kepala sgt. Terpikir nak buat upt. Dua line terang naik. Alhamdulillah skrg ni tgh preg. Kalau sis risau knape period tk dtg tapi upt negative, normal untuk org baru kahwin. Kalau boleh jgn terus ambik ubat turun darah. Once sis consume, next period sis akan consume lagi n lama2 bergantung dkat ubat. Better sis prgi pakar utk dapatkan pil hormon. Sblm tu ckap je dkat doc sis regular period, lepas nikah jadi irregular, sis tanak makan ubat turun darah terlampau kerap. Mntak pendapat. Semoga urusan sis dipermudahkan 🫶🏻

2y ago

congrats kak.. terima kasih kak kongis cerita

Hi sis , sy pn mcm sis juga .. period x teratur , 2 bulan sekali shja .. tp sy ada download apps my calender , tgl masukkan 1st date period & last day period . nnt dia akan auto calculate hari subur kita , d sana kita bole brsama dgn husband wktu subur tu .. InsyaAllah berjaya sis cuba yaa ..

saya pun mcm sis sebelum cycle semua elok lepas kawen terus tak dtang period 5 bulan . pergi scan semua doktor kate tak mengandung and tkde cyst semua , lepas tu sye start makan acid folic , lepas makan tu alhamdulillah period saya datang tiap bulan , cume kekadang seminggu tak dtg .

haritu kan sy ada tgk ada satu ig ustaz dr indonesia tu share tip jika ttc bagaimana mau hamil..puan tryla..mana tw kali ni try Allah bg rezki untuk hamil..kita just ikhtiar..selebihnya tawakal pd Allah ni link ig nya.. https://www.instagram.com/tv/CjFJX0SJ5Uy/?igshid=MDJmNzVkMjY=

cycle period setiap org tak sama. awk boleh cakap awk lewat period jika awk dh jumpa hari ovulasi awk pd cycle tersebut. jika masih tak jumpa hari ovulasi,maka takda istilah lewat period.

saya pon sama macam sis , cycle haid saya pon tak teratur kkdng .. cuba sis check dokter , dokter boleh bagi ubat untuk teraturkan balik period ☺️.. kkdng sbb hormon ..

2y ago

awak sudah kahwin ke belum?? saya sudah jumpa dr ckp normal je..cikit hormon ..tak cukup cerita apa..hmm sebab saya nak plan anak 😔

semua org tak jawab komen.. saya redha je..

kdg tu sbb hormon

2y ago

Cuba jumpa hnzl tuan nizal or pergi zarraz medicare btho. saya rawat masalah hormon alhamdulillah kurang 2 bulan +ve pregnant