Boleh bantu untuk jelaskan?

Pregnant dah 31weeks maknanya dah 8bulan kan? Betul atau Salah?? Tadi ada yg tanya dah berapa bulan, saya jawablah dah masuk 8bulan. Ehh terus kena jerkah kata saya salah patutnya saya baru 7bulan sebab tarikh scan edd 1/8/21.. lepastu siap cakap kalau dah 8bulan nnti bersalin bulan 7 bukan 8. Saya malas nak bertekak dan explain. Saya cuma ckp "Entahlah dah dktor bagi tarikh tu nak buat cane". Skg nak packing barang siap² dlm beg pun dikatanya awal lagi..habis bila waktu sesuai nak pack baju baby semua?? Edd tu tarikh jangkaan bersalin bukan time tu jugak patut kena bersalin.. betul tak?

13 Balas

1 month ada 4 weeks , cuba kira 4weeks x 8 month = 32weeks . so ertinya u dah 7 bulan 3 minggu , seminggu lagi dah genap 8 bulan . sekarang saya dah 30weeks 2days hehe . edd 8.8 semoga dipermudahkan kita semua bersalin nanti ya . ❤️