Boleh bantu untuk jelaskan?

Pregnant dah 31weeks maknanya dah 8bulan kan? Betul atau Salah?? Tadi ada yg tanya dah berapa bulan, saya jawablah dah masuk 8bulan. Ehh terus kena jerkah kata saya salah patutnya saya baru 7bulan sebab tarikh scan edd 1/8/21.. lepastu siap cakap kalau dah 8bulan nnti bersalin bulan 7 bukan 8. Saya malas nak bertekak dan explain. Saya cuma ckp "Entahlah dah dktor bagi tarikh tu nak buat cane". Skg nak packing barang siap² dlm beg pun dikatanya awal lagi..habis bila waktu sesuai nak pack baju baby semua?? Edd tu tarikh jangkaan bersalin bukan time tu jugak patut kena bersalin.. betul tak?

13 Balas

Kalo sy memang detail, 31w still kira 7m+. Hehe.. Lagipun lagi 2m due awak, basically 9-2=7 😁 Tapi xdela sy nak jerkah org. Adehhh.. Da 31w memang la da kena prepare. Ujung2 kang da xbape larat, tinggal topup mana y kurang je. Nurse KK sy masa 6m da tanya, "brg baby dah start beli?".. Beg hospital nak pack skrg pun xde masalah. X expire pun barang2 dalam tu. Selamat ber'packing' sis. Jgn stress 😉

sis dah dah nak masuk 8 bulan dlm seminggu.. so org tanys jawap je 8 bulan. tak salah pun. edd tu doktor kira kandungan 40 minggu.. so kalau sis bersalin pd minggu ke 39, maka 9 bulan 3 minggu. sis better packing barang awal. lambat nanti making stress fikir pasal packing semua

3y ago

ok dah faham. terima kasih sis explain..sgt jelas. 😊

Saya kalau org tanya, saya cakap minggu. Kalau bulan saya sendiri jadi keliru.. Tak pun saya buat2 cakap nak masuk 8 bulan..Brg baby, saya dh prepare dr 7 bulan lagi.. Sikit2.. Prepare checklist awal. Nanti dh dekat hari, boleh double check balik mana yg kurang

1 month ada 4 weeks , cuba kira 4weeks x 8 month = 32weeks . so ertinya u dah 7 bulan 3 minggu , seminggu lagi dah genap 8 bulan . sekarang saya dah 30weeks 2days hehe . edd 8.8 semoga dipermudahkan kita semua bersalin nanti ya . ❤️

31 minggu belum ckup 8bulan lagi..7bulan lebih..tapi dikira sbg bulan ke 8..bulan ke 8 start 31weeks-35weeks..bila 36weeks dh jadi bulan ke 9..tapi bukan 9bulan..faham kan sis?🤣

sy due 26 julai..slrg 32week 2day..8bulan dahla..tggu masa ja..brg pn xpack lg..😅cdgnya next week bru pack..harini scan 32week..utk taw berat baby..

ye 8 bulan sis..dan trikh tu jgkaan ja..mlut owg cm2 la sis..may be die iri ati kot dkt sis..x pe sis pkr pstf ja..doa bek2 ye

7bulan 3mgu..mgkin dia detail sgt kira..dah nak masuk 8bulan dah tu

Sama dgn saya sis,Edd 2/8/21 tapi dh masuk 8 bulan jga skrg..keliru

betul la nk msk 8bulan dh... dh blh prepare dh brg siap2