Emotionally unstable

Pregnant 4 weeks, second child. Anak sulung baru 2 tahun next month. Baru je start kerja jadi clerk dkt mmhe, lepas 2 tahun lebih jadi suri rumah. Bila dah kerja ni, penat mental fizikal lain, balik rumah handle rumah lagi dgn anak aktif sangat. Kadang happy tgok anak membesar aktif, tandanya dia explore benda dgn baik. Otak dia sedang berkembang. Tapi, kita ni yg salah. Tak reti lepas emosi. Tengah penat, pergi layan penat tu sambil basuh kain kemas dapur. Anak sibuk main sepahkan beras. Ya Allah, terus bawak dia dlm bilik air mandikan sambil tangan ni laju je naik atas badan dia. Kesian sangat tp tulah tak terkawal. Mmg emosi sangat. Peer pressure dkt tempat kerja lain, orang sekeliling lain, mana risaunya nak hantar anak pergi taska. Highblood terus......Ya Allah, super mommies semua mcm mana ya boleh bertahan? Semoga Allah angkat segala kesulitan dari kita, beri petunjuk jalan keluar dari kesulitan dan permudahkan segala urusan kita semua. Aamiin.

10 Balas

Mohon pertolongan dari Allah sis. Doa banyak2..moga Allah ringankan beban dan lapangkan kekusutan yang ada. Anak rezeki Allah yg kita tak tahu apa agaknya hikmahnya. i feel u sbb saya dpt anak kedua ketika anak sulung saya baru setahun 2 bulan. Masa saya Dalam pantang anak kedua, arwah suami tinggalkan kami semua. saya ada keluarga tapi sy faham masing2 jauh dan masing2 sibuk dgn life dan ujian masing2. Doa hanya pada Allah, moga Allah angkat kesulitan campur Tangan dalam setiap urusan kita. doa moga Allah berikan kita kesihatan yang baik serta dikurniakan anak2 yg baik, mudah diurus dsb. be tough ye sis.. Moga Allah bersamamu selalu.

saya pun skrg tgh mengandung lagi. skrg dah 11weeks. dpt tau mengandung baru ni masa buat persiapan sambut birthday anak yg ke 2thn. cek upt sbb rasa penat semcm. mula2 rasa sedih jgk, rasa mrh. dgn alahan teruk. stress sngt dgn tekanan hidup yg lain lagi. lama2 cuba terima dgn hati terbuka. sampai skrg masih alahan😂 masih xda selera mkn. kadang2 sedih jgk lama sngt xda selera. nak masak pun mls, buat benda lain pun rasa mls sngt. bdn trasa lemah sbb kurang mkn

husb slu main peranan penting... dia bnyk bantu uruskan ank... sbb sama² keje... blik rumah after settle prepare dinner and uruskan ank n husb mkn ... husb akan take an action jaga diorg n tidokn diorg supaya xganggu ibu dia , sementara tgh kemas ² rumah and buat preparation brg² n pakaian utk esknya... Xpe slow ² sis.. emosi ibu² pregnant mmg x stabil..☺️

Mungkin sis tak dapat adapt lg spenuhnya sbb dah 2 tahun xbkerja tiba2 kena adapt environment bru. InshaAllah lama2 sis dpt seimbangkn smula. Masa tgh penat, jgn sibukkn diri. Tenangkn diri dlu. Anak buat bsepah biarkn dlu. Bila keadaan mcm dh tenang, bru sis teruskn keja umah. Dan jgn lupa minta suami tlg sekali 😃

Sbaiknya mengadu dan mluah dgn ssorg yg rapat,dipercayai,cth suami,minta sokongn, mama2 pukul ank utk mberi pengajaran,jgn pukul utk mlepas amarah,dan kalo nk pukul bhgn kaki, maaf andai pdapat sya salah, semoga dipermudahkan urusan kita semua.Aamiin 😊 jaga kesihatan jaga diri, jaga kandungan..

boleh jugak mintak solusi drpd pakar dlm post ni. masih sempat lagi kalau awak nk mintak guide apa2: https://community.theasianparent.com/q/tidak-dinafikan-bahawa-bekerja-sambil-menguruskan-hal-rumah-tangga-kadang-kala-b/3898162?d=android&ct=q&share=true

sy ingtkan sy ada masalah mental sbb selalu sgt nk marah dgn ank dgn benda kecik. bkn setakat tengking. kdg naik tangan jgk. bila ank tdo,rasa kesian pulak. tmbh skrg jd surirumah sepenuh masa. lg la tepu otak. sbb sblm ni sy keje. 😢

sama la saye.. ank baru setahun lebih tgh mengandung 2 bulan.. dgn pjj nya ngan suami.. emosi ni x stabil. asik nk marah ank je.. semua benda nk marah 😭

2y ago

insyaAllah saye kene kuat utk ank2

Terima kasih super mommies semua💖

Semoga dipermudahkan ya mommy.