buku pink

Pregnant 2 month 2 week. Belum buka buku pink lagi. Saya check up dekat swasta. Perlukah saya buka buku pink di kk atau terus jer buka huku pink d clinic swasta?

9 Balas

nk bkak dua2 pn boleh xde masalah.. kalau bkak buku pink, kita senang checkup nnti d hosp andai brlaku emergency.. sbb certain hosp x amik kes emergency andai xde buku pink.. sy pernah tnye soalan ni dlu kt group.. sbb nk kn senang jimat masa, memang pilih bkak buku swasta, bkn hal duit tapi masa.. rata2 comment, better buku pink.. so sy bkak buku pink.. heeheee..

4y ago

Ada kawan dari kawan pernah alami, tiap2 bulan checkup kt private, tiba2 baby ada problem, jadi private terus refer ke gov sbb dorang x berani nk ambik kes, Bila refer ke gov, satu masalah besar sbb x de buku pink- gov ada procedure tertentu utk setiap monthly checkup So bila jadi problem mcm ni mmg dah tentu kena marah, kedua patient tu kene bayar hampir 100k utk operation baby (seingat sy kepala baby jadi besar, nauzubillah). Ramai ckp (termasuk nurse private) better bersalin kt gov sbb sana ramai pakar. Cuma service kurang sikit sbb patient terlalu ramai. *just sharing. Papepon its your own choice.

Sy checkup dua2, satu di KK, satu lg KPJ puteri. Incase nanti nk bersalin, duet kurang boleh pegi Gov, kalau time tu rezeki duet lebih boleh g private 😁 Opinion sy, cek kt KK , lebih utamakan condition ibu dari segi glukose, BP, HB, berat, urine Tp kat private, lebih utamakan condition baby dari segi development, active, sihat, saiz.

4y ago

Bila pegi swasta, sy bawak buku pink, Dktor sana nk review, kalo ada komen atau gmbar scan, dktor just stapler dan tulis je kt buku pink tu.

Buka kt kk, then bila dh 7bulan ke atas blh check up kt private mana2 yg awk rasa nk pilih tuk brsalin, dlu sy keje hosp private, at least 2x check up kt hosp private awk pilih,so dorng ada rekod n dlm msa sama rekod buku pink kk pn dorng akn refer, sbb klu ada emergency case, mmg hosp private akn tolak g gov hosp dorng xkn amik risiko.

Better check dekat kk sebab record kehamilan dr awal smpi bersalin tu penting. Lg pun procedure tak sama. Kalau nak scan ke apa mmg kena pergi swasta la sbb kk tak cukup masa nak belek perut ibu lama2. Private biasanya utamakan kehamilan yg tak berisiko je. Yg risiko atau tiba2 ada masalah mmg kena pegi gh.

4y ago

boleh terangkan tak apa yang berisiko tu ?? sebab saya pun akan bersalin di swasta

Sy pun buka buku d swasta so far ok jg.. Mmg boleh ja branak d gov hospital, yg penting kandungan xda risiko apa2 la.. Doa2 ja semoga semuanya dipermudahkan sepanjang tempoh mngandung

better buka je buku pink sis. kalau kita g swasta in case apa2 terjadi diorang akan suruh refer pakar kerajaan juga.

Buka kt swasta pun okay. 😊

2.2 boler

Bka kt swasta boleh kt kk pon bleh